ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ДІЇ ПРИ ХІМІЧНИХ АТАКАХ

Дата: 19.07.2022 10:18
Кількість переглядів: 196

Фото без опису

 

Поради та роз'яснення від Головного управління ДСНС у Вінницькій області, які допоможуть врятувати життя на випадок хімічної атаки

Практично всі сучасні небезпечні хімічні речовини (НХР) – це не зовсім гази. Це рідини, більш-менш легкі, але рідини. Найбільш розповсюджені речовини, які використовуються під час хімічних атак: фосфор, аміак, хлор, зарин, іприт.


Дії при зараженні атмосфери хлором чи аміаком!

Хлор важчий за повітря — від нього потрібно рятуватись на узвищеннях. Основним засобом боротьби з хлором є вода. Потрібно дати потерпілому подихати парами води або аерозолем 0,5% розчину питної соди протягом 15 хвилин. Транспортувати постраждалого можна лише лежачи.

Аміак — безбарвний газ із різким задушливим запахом, схожим на нашатирний спирт, добре розчинний у воді, вибухонебезпечний, токсичний. Аміак легший за повітря, тому для захисту необхідно використовувати укриття, підвали та нижні поверхи будинків. Якщо чуєте запах аміаку – дихати потрібно лише через зволожену ватно-марлеву пов’язку (бажано змочити 5% розчином оцтової або лимонної кислоти).


Загальні поради та рекомендації

? Чим тепліша погода, тим швидше випаровується речовина і стає небезпечнішою, адже її концентрація в повітрі збільшується.

? Не варто провітрювати оселі, зокрема під час і одразу після авіанальотів чи обстрілів. Пластикові вікна є ефективними для ізоляції від отруєного середовища. Потрібно мінімізувати протяги у місці перебування під час повітряних тривог. Щільно зачиніть вікна та двері, вентиляційні отвори, димоходи. Заклейте щілини у вікнах папером чи скотчем. Можна зашторити вікна вдома мокрою ковдрою.

? Необхідно мати у місці свого постійного сховища запаси питної води, їжі і ліків на дві доби, елементарних засобів гігієни та змінного одягу, ретельно упакованими у плівку.

? Якщо хімічна тривога застала на відкритій місцевості, потрібно негайно знайти прихисток у найближчому приміщенні або в автомобілі з піднятими вікнами.

? Відчуваючи бодай натяк на незвичний запах, не слід принюхуватися та аналізувати його. Тяжкість отруєння залежить не лише від концентрації отрути, а й від часу впливу отруйної речовини на організм.

? В разі носіння окулярів потрібно негайно одягнути їх.

? Пересуватися слід швидко, але не бігти, не прискорювати дихання. Не варто дихати глибше, якщо відчувається стиснення в грудях, брак повітря. Навіть після завершення атаки не треба повертатися до зараженої зони, торкатися голіруч поверхонь та власного одягу.

? Не потрібно покладатися на аматорські рекомендації: ані маски, ані респіратори, навіть просочені будь-якими реагентами, не захищають від бойових отруйних речовин (БОР).

? Якщо дія газу відбулася – слід якомога швидше позбутися одягу – він продовжує виділяти пари і становить небезпеку. Необхідно уникати знімання одягу через голову, краще розрізати його ножицями. Далі – промити великою кількістю води всі ділянки шкіри, які мали контакт з газом. Найкраще – водою з милом. Якщо мила немає в наявності, використовувати велику кількість води.

? Якщо через хімічну атаку є проблеми з зором, слід промити очі водою протягом 10-15 хвилин.

? Якщо людина поряд не показує ознак життя, важливо розуміти, що штучне дихання методом «рот в рот» – категорично неприпустиме.

? Не можна виходити на вулицю одразу після завершення обстрілу, якщо відбулася атака хімічною зброєю, в разі відсутності навичок пересування по зараженій місцевості. Потрібно дочекатися рятувальників ДСНС або сповіщення про те, що хімічна загроза минула, та про безпечні шляхи евакуації.


 

В разі відсутності теле- та радіомовлення

В разі відсутності трансляції ефірного мовлення телевізійних та радіоканалів ви можете скористатись альтернативними джерелами інформації:

На супутнику. Українські телеканали розкодовані на супутнику. Це означає, що доступ до мовлення безкоштовний. Щоб переглядати телебачення, потрібен супутниковий ресивер та супутникова антенна.

В застосунку ДІЯ – ведеться трансляція Національного телемарафону #UAразом (телебачення та радіо).

На Youtube. Більшість українських каналів мають власні канали на Youtube. Якщо у вас є швидкий інтернет, знайдіть у мобільному додатку або на вебсторінці на Youtube бажаний канал. Якщо швидкість інтернету невисока, оберіть в налаштуваннях відео нижчу роздільну здатність (три крапки у верхній частині відео - якість - 360р або 480р - цього буде достатньо).

На ОТТ-сервісах (інтернет-телебачення). На платформах YouTV, Sweet TV, Omega TV, MEGOGO, Kyivstar TV, Oll tv доступ до українського телебачення тепер теж безкоштовний. Знайдіть бажаний канал в застосунку або на вебсторінці улюбленої платформи.

? Слухайте українське радіомовлення в інтернет-радіо: radioplayer.ua.

? Трансляція в повному обсязі доступна в кабельних мережах по всій території області.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь