ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

МАСОВОГО СВЯТА НА КУПАЛА НЕ БУДЕ

Дата: 07.07.2022 12:55
Кількість переглядів: 231

Фото без опису

    Сьогодні – 7 липня. За християнським календарем – Різдво Івана Хрестителя. За народним – свято Івана Купала. Іоанн Хреститель – найбільш шанований християнський святий після Богородиці.  Він хрестив у водах Йордану Ісуса Христа. 

   Історія свята сягає ще давньоукраїнських часів. Обов’язковим атрибутом свята є розпалювання вогнища та перестрибування через нього. Старі люди вважали, що купальський вогонь не обпікає, а є цілющим. 

   За повір'ям, зібрані цієї ночі трави мають неймовірну цілющу силу. Одна з розваг, яку влаштовували в купальську ніч, – пошук чарівного цвіту папороті. За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить найкоротшої в році ночі під Івана Купала. Той, хто знайде цвіт папороті, начебто отримає дар прозріння майбутнього, здатність дізнаватися про долю людей, зцілювати хворих.

   Для дівчат найцікавішим звичаєм на Купала є пускання вінків з квітів на воду. За повір’ям, який хлопець зловить вінок – той і буде її нареченим. 

   Традиції купальської ночі збереглись й донині. У мирний час та коли не було вірусної пандемії, ми добре пам’ятаємо, як у нашій територіальній громаді святкували Івана Купала. Це було по-родинному тепло, весело, з піснями, забавами, конкурсами…

   Цього року всі плани перекреслила війна. В країні воєнний стан. Не втихають сповіщення про повітряні тривоги. Йдуть у засвіти наші Герої, які захищають кожен куточок своєї Батьківщини. На серці – скорбота.

  Тому масового свята на Івана Купала в нашій громаді сьогодні не буде.    

  Однак свято не оминули увагою бібліотеки нашої громади. З метою популяризації українських традицій, бібліотекарі КЗ «Ямпільська міська публічна бібліотека» підготували та провели  для відвідувачів книгозбірень цікаві пізнавальні заходи.

  Бібліотекар Петрашівської сільської бібліотеки-філії КЗ ЯМПБ Наталія Новоженюк провела для бажаючих етно–подорож «Ой плету, плету віночок, водою пускаю». Після години народознавства дівчатка, загадуючи бажання, пускали на воду свої віночки.

   Для користувачів Безводнівської сільської бібліотеки - філії КЗ  ЯМПБ організовано  пізнавальну народознавчу годину "Ой на Івана, ой на Купала". Захід супроводжувала  краєзнавча книжкова виставка "Жива вода Купальської ночі". Охоче, разом з батьками, діти плели віночки із духмяних трав і квітів, фантазували, малювали квітку папороті. Прикрашали обрядове купальське деревце Марену, пригощалися смачними варениками з вишнями і льодяниками.

   В Северинівскій бібліотеці-філії в етно-бесіді «Віночки звивайте, на Купайла поспішайте» вели розмову про віночок, сплетений з квіточок і трав, оздоблений яскравими стрічками, — один з найдавніших українських символів. Образ української дівчини неможливий без гарно увінчаної квітами голови. За стародавнім віруванням предків через вінок приходили у наш світ безсмертні душі з потойбіччя.

   Українці вірять, що купальські обряди допоможуть їм захистити свій будинок і близьких від зла. Упевнені, що обов’язково настане той час, коли на свято Купала буде гомінко, весело, мирно!

   Знаймо: як переможемо – зберемося разом і не раз!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   Зусиллями всіх і кожного все буде Україна!

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь