A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ОБЕРЕЖНО З ВОГНЕМ! ЙДУТЬ ЖНИВА!

Дата: 15.06.2022 14:38
Кількість переглядів: 198

Фото без опису

Жнива наразі в самому розпалі. Проте разом з цим в країні вже фіксуються випадки пожеж на території сільгоспугідь. В переважній більшості горять післяжнивні залишки, стерня. Основними причинами виникнення пожеж є сукупність погодних і людських факторів, недотримання правил пожежної безпеки на сільгоспугіддях в літній пожежонебезпечний період.

У зв’язку з цим рятувальники вкотре нагадують, що у період збирання врожаю категорично забороняється:

– палити біля хлібних масивів;

– розкладати багаття на полях та поблизу них;

– спалювати стерню, післяжнивні залишки;

– полювати неподалік ланів;

– допускати проїзд чи стоянку техніки, окрім спеціально обладнаної, ближче, ніж за 100 м від хлібних масивів;

– дорослі повинні нагадати дітям про правила пожежної безпеки та подбати, щоб вони не бавилися з вогнем, особливо поблизу сільгоспугідь;

– зернозбиральна техніка має виходити в поле справною та повинна бути обладнаною первинними засобами пожежогасіння. Зокрема, вогнегасниками, лопатами та мітлами-хлопушками; – обов’язкова наявність іскрогасників на тракторах.

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ, ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Випалювання стерні, сухої трави, післяживних залишків соломи на полях може призвести до пожеж на сусідніх полях, на територіях приватних домоволодінь, лісопосадках, відключень повітряних ліній електропередачі надвисокої напруги. Це завдає державі великі матеріальні та економічні збитки. Дим, який виникає внаслідок горіння та тління, потрапляє до населених пунктів, що викликає не лише масове незадоволення громадян, а й призводить до алергічних захворювань і загалом шкодить здоров’ю, завдається шкода навколишньому середовищу, знижується родючість ґрунту, тощо.

Нагадуємо Вам, що палити, розводити багаття, застосовувати відкрите полум’я на хлібних масивах та поблизу них, а також біля скирт соломи та сіна заборонено. Під час жнив не ходіть по перекритим тимчасовим дорогам та стежкам. Дорослі повинні подбати, щоб діти не бавилися з вогнем поблизу хлібних масивів.

Звертаємось до аграріїв із закликом суворо дотримуватись протипожежних вимог, адже за порушення деяких з них передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, а саме: за спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях, знищення або пошкодження об'єктів  рослинного світу Законом України суттєво підвищено розміри штрафів за самовільне випалювання рослинності (стаття 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та порушення правил пожежної безпеки у лісах (стаття 77 КУпАП).

Так, якщо раніше за випалювання рослинності без дотримання встановленого порядку громадянин міг бути оштрафований на суму від 180 до 360 грн., то зараз ця сума складає від 3 тис. 60 до 6 тис. 120 грн.

За аналогічне правопорушення посадова особа могла сплатити до бюджету штраф від 850 до 1 тис. 190 грн., але зараз – від 15 тис. 300 до 21 тис. 420 грн.

Згідно нововведень у законодавстві, зазначені штрафні санкції мають право застосовувати органи екологічного нагляду та державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Сурове дотримання правил пожежної безпеки під час збирання врожаю – обов’язок кожного громадянина.

ДІЇ ПРИ ВИНИКНЕННІ ПОЖЕЖІ

У всіх випадках виникнення пожежі треба негайно повідомити до пожежно-рятувального підрозділу за телефоном «101». До приїзду рятувальників гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежогасіння. Для обмеження розповсюдження вогню, зону горіння необхідно обов’язково оборати.

Приступити до гасіння пожежі шляхом збиття полум’я або засипанням полум’я землею. Після гасіння пожежі організувати спостереження спеціально виділеною групою людей до повної ліквідації усіх осередків горіння.

При виникненні пожежі на комбайні необхідно відключити молотарку, при нагоді вивести машину з масиву, заглушити двигун, відключити акумуляторні батареї і почати гасіння. Для цього в першу чергу треба використати вогнегасники, закидати вогонь землею.

Під час гасіння пожежі на зернотоку, складах із зерном потрібно враховувати, що вода і дим псують зерно. Тому не слід поливати водою зерно в тих місцях складу, яким вогонь безпосередньо не загрожує. Необхідно терміново вимкнути електрострум, зупинити роботу зерноочисних машин, вимкнути розвантажувальне обладнання, потім приступити до гасіння вогню. Зерно, яке зберігається в мішках, виносять із приміщення. Насамперед треба збити полум’я, а потім остаточно погасити вогонь розсіяним струменем води.

Пам’ятайте, що суворе дотримання виконання вимог правил пожежної безпеки – це гарантія збереження врожаю від пожежі !!!

 

Відділ ОППР та З ЦЗ Могилів-Подільського РУ ГУ ДСНС України у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь