ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

НА СПОМИН ДУШ СВІЧА ГОРИТЬ

Дата: 26.11.2021 07:02
Кількість переглядів: 260

 

День жалю…День скорботи, печалі запалив нашу пам'ять.

Свічки-це ті душі, листочки опалі, хто став тінню в голодні роки.

Фото без опису

         День пам'яті жертв голодоморів, був запроваджений Указом Президента України у 1998 році. У 2006 році Законом України Голодомор 1932 – 1933 років був визнаний геноцидом. Історія людства засвідчує чимало голодних років, спричинених природними бідами — посухами, повенями, нищівними тайфунами тощо. В історії нашої країни закарбувався нечуваний терор комуністичних головорізів, які мали на меті знищити великий український народ методами масових вбивств - тотальними голодоморами. Щорічно в четверту суботу листопада Україна завмирає в хвилині мовчання. Народ України схиляє голову, перед трагічною сторінкою свого життя. Тисяча дев’ятсот тридцять третій рік… тридцять чорний рік. Прах семи з половиною мільйонів стукає в наші серця. Гірка, жорстока розправа над українським населенням за спроби непокори новій владі. Голод став зброєю масового біологічного знищення українців, руйнуванням традиційного українського устрою життя, призвів до морально - психологічних змін у свідомості нації.

Пекельні цифри та слова

У серце б’ють, неначе молот.

Немов прокляття ожива

Рік тридцять третій

Голод, голод…

В кожному населеному пункті в цей день проводяться мітинги-реквієми, правиться панахида, у віконечках мерехтять свічки пам’яті. Українці схиляють голови у скорботі, вшановуючи пам'ять загиблих під час голоду 1932-1933 років.

Не оминув голод і Ямпільщину, хоча документально підтверджуючі документи відсутні. Але жива пам'ять народна, з допомогою якою ми по крупинках відновлюємо трагічні сторінки історії нашого краю. Це спогади ямпільчанок Альбіни Кайтанівни Козік, Зінаїди Крохмалюк, Анастасії Новіцької, автобіографічна повість Павла Наніїва «Лозинова труна» в якій розкривається весь трагізм подій колективізації, розкуркулення і встановлення нових порядків на нашій території.

З книги П. Наніїва «Лозинова труна»:« З настанням літа вулиці в селі завмерли, лише зрідка можна було зустріти живих людей, та й ті блукали, мов примари, - худющі, виснажені, з каламутними очима, з обличчям чорніше чорної землі. Здебільше то були прийшлі жебраки з Черкащини, Київщини, Уманщини – літні чоловіки, каліки, жінки із саквами, торбами на плечах, з малятами на руках. Вони ходили від хати до хати, вимінювали одіж на щось їстівне, інші просто канючили, бо нічим було міняти. … Голодних людей блукало тоді по селах багато… Знеможені, вони падали на вулицях, і нікому було їх ховати на цвинтарі, бо ні у кого не вистачало сил. … новий голова колгоспу Іван Маріуца міцно тримався на ногах і встановив порядок, за яким ховати мерця повинен той господар, біля чийого обійстя виявився труп. Так і закопували померлих жебраків там, де їх знаходили, без труни, без прощального слова, без хреста й похоронного дзвону.»

 Саме тому в ці дні звучать поминальні дзвони, горить свіча вічної пам’яті . Майже 20 країн визнали голод в Україні 1932-33 років геноцидом української нації. Однак це питання досі викликає запеклі дискусії серед істориків та політиків, а низка країн, серед яких Росія, заперечують геноцид. Україна ж пам’ятає!

Ніде нехай такого більш не буде!

Хай день новий життя несе нове.

Вклонімось низько сонцю й хлібу, люди1

В достатку Україна хай живе.

           Цьогорічні вшанування відбуваються в особливих умовах, в умовах пандемії.        

       Вшанувати пам'ять жертв Голодомору в умовах карантинних обмежень можна традиційною хвилиною мовчання о 16:00, 27 листопада, а також запаливши на підвіконнях своїх осель свічку у пам'ять про вбитих голодом.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь