A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ ОРГАНІЗОВАНІ КП «ЯМПІЛЬВОДОКАНАЛ»

Дата: 15.11.2021 17:24
Кількість переглядів: 347

 

    12 листопада 2021 року о 16 годині відбулися громадські слухання по питанню тарифоутворення на послуги водопостачання та водовідведення, що надаються КП «Ямпільводоканал» та плануються до затвердження на 2022 рік.

Фото без опису

    Захід відбувся в залі міського будинку дитячої та юнацької творчості Ямпільської міської ради за адресою: м. Ямпіль вулиця Свободи,130 як і було анонсовано на сайті міськради.

    Розпочав захід начальник КП «Ямпільводоканал» Попов В.В., який довів присутнім інформацію про те, що тариф який діє на даний час не покриває витрати підприємства, а отже його потрібно збільшувати та презентував відео презентацію, що наочно відобразила присутнім що таке тариф, його складові, законодавчі механізми його розробки та затвердження. Також, він коротко розповів про стан господарської діяльності підприємства на даний час та результати фінансової діяльності.

    «Підвищення тарифу – це не бажання водоканалу - це виробнича необхідність і навіть обов’язок підприємства, згідно чинного законодавства. Ми змушені реагувати на зміни на ринку енергоносіїв, паливо-мастильних матеріалів, реагентів тощо, через які зростають витрати підприємства» - наголосив Валерій Володимирович.

    Так, він зазначив, що діючі тарифи розраховувалися в 2020 році, і тому у зазначених розрахунках не враховано вимоги Закону України «Про Державний бюджет на 2022 рік», в частині підвищення прожиткового мінімуму для працездатних (2481 грн. проти 2102 грн.), не враховано підвищення мінімальної заробітної плати до 6500 грн. з 01.01.2022 року проти 4723 грн. у діючих тарифах.

Значні зміни відбулися:

  • по вартості електроенергії (вартість 1кВТ електроенергії в діючих тарифах становив 3.10 грн. (з ПДВ)  проти 4.06 грн. на теперішній час, що на 31% більше);
  • по вартості росту цін на паливно-мастильні матеріали (від 23,56 грн. з ПДП до 27,50 грн. з ПДВ в діючих тарифах, що становись 16,7 % росту).

    Внаслідок вищезазначеного, а також того, що у 2020 році не було вчасно прийнято економічно обґрунтовані тарифи та не проводилось/здійснювалось коригування тарифів протягом 2021 року, підприємством було отримано збитки на 1 січня поточного року у сумі 1466,2 тис. грн.

    За 10 місяців 2021 року від операційної діяльності підприємство отримало збитки в сумі  - 838,8 тис. грн..

    Планування витрат при формуванні планових тарифів на 2022 рік здійснювалося із застосуванням нормативного методу на підставі державних і галузевих нормативів використання матеріальних та паливно-енергетичних ресурсів, норм оплати праці, нормативів витрат з управління та обслуговування виробництва з урахуванням фактичних показників попередніх періодів, відповідно до річних планів господарської діяльності з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

    Згідно з вимогами пункту 11 зазначеного Порядку розрахунки тарифів на централізоване водопостачання та/або централізоване водовідведення проводяться шляхом ділення суми річних планованих витрат повної собівартості на планований річний обсяг централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення.

    Так при розрахунку тарифів на 2022 рік планований річний обсяг централізованого водопостачання прийнято на рівні 220,4тис. м3 (у тому числі населення – 196,4 м3),що на 1,6тис.м3 більше ніж у діючих тарифах, а плановий річний обсяг централізованого водовідведення прийнято на рівні 83,0тис.м3  (у тому числі населення – 59,5 тис.м3), що на 0,2тис.м3 менше ніж у діючих тарифах. 

    Тому, згідно планових економічно обґрунтованих розрахунків на 2022 рік,  вартість 1м3 води розраховано на рівні – 25,02 грн(з ПДВ), що на 6,7 грн. перевищує вартість  діючого тарифу, а також вартість 1м3 стоків становитиме 38,04грн.(з ПДВ), що на 1,06 грн. перевищує вартість діючого тарифу.

    Заступником міського голови Людмилою Майоровою до присутніх також доведена інформація про те, що робота по розробці тарифу, що планується до затвердження триває з серпня місяця цього року. Коли підприємство вперше подало свій варіант тарифів на 2022 рік на загальну суму 90,0 гривень.

    Аналізуючи їх міська рада виявила невідповідність певних статей витрат. В зв’язку з чим, заслухано керівника підприємства на засіданні виконавчого комітету, щодо стану фінансово-господарської діяльності, чисельності працюючих та їх заробітних плат. Крім того, відбувся розгляд тарифів на 2х  засіданнях постійних  депутатських комісій.

    За результатами проведеної роботи керівнику дано доручення –переглянути в сторону зменшення фонду заробітної плати адмінперсоналу та розглянути можливість оптимізації штату працюючих, без послуг яких робота підприємства не зазнає змін та перерахувати тариф в сторону зменшення.

    Ці та інші дії дали можливість зменшити перший варіант тарифу на 30% від запропонованих підприємством спочатку. Тому, наразі йде розгляд тарифу на загальну суму 63,06 гривень, як найбільш економічно вигідного для всіх, а саме :

  • водопостачання 25,02грн. з ПДВ
  • водовідведення 38,04грн. з ПДВ.

    Загалом ріст тарифу складає 7,76 грн. у порівнянні з діючим на сьогодні.

    Виступив на слуханнях і секретар міської ради Вадим Семенюк, який наголосив на тому, що в тарифі має бути закладено і суму, яка дасть можливість розвитку підприємства. Адже, воно потребує модернізації, заміни каналізаційної системи, встановлення лічильників тощо, а грошей на це в КП «Ямпільводоканал» немає. Водоканал – це єдине підприємство, яке забезпечує водою місто. Щоб робота водоканалу була безперебійною, у нього має бути стабільний фінансово-економічний стан. Кошти на вчасні розрахунки за електроенергію, виплату заробітної плати тощо, в іншому випадку буде колапс.

    Присутні мешканці міста вислухавши всі аргументи та наведені факти більшістю голосів проголосували за винесення на розгляд виконавчого комітету Ямпільської міської ради запропонованих тарифів, але поряд з цим їх хвилювали питання, що стосувались проведення аналізу води та встановлення внутрішньо будинкових лічильників. Відповідь на них озвучив керівник КП «Ямпільводоканал» та зазначив наступне – підприємство з 2020 року регулярно проводить аналіз води на різні показники, за результатом якого вода відповідає нормативам держави. Що ж стосується внутрішньо будинкових приладів обліку то це є нагальною необхідністю, їх потрібно встановити, адже це є величезним методом контролю як підприємства так і мешканців між собою.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь