A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ДО ВІДОМА ЮРИДИЧНИХ ОСІБ

Дата: 18.10.2021 17:38
Кількість переглядів: 517

 

10 жовтня набув чинності Закон № 1805-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи" (проєкт № 5807). Закон був опублікований у газеті "Голос України" 9 жовтня.

Законом продовжено термін на подання структури власності.

Таким чином юридичні особи подають державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника протягом одного року з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким затверджена форма та зміст структури власності (з 11 липня). Тобто строк подання структури власності продовжили ще на 9 місяців (до 11 липня 2022 року).  

Важливо! Закон не містить виключень для підприємств, де засновниками є фізичні особи, як це передбачалося відповідним законопроєктом. Таким чинном, подавати цю інформацію доведеться всім.

         Починаючи із 11.07.2021 року юрособи отримали Положення про форму та зміст структури власності, затверджене наказом Мінфіну від 19.03.2021 р. № 163.

Структура власності являє собою офіційний документ, який для встановлення кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи в обов'язковому порядку надають держреєстратору. Його готують в довільній формі та у вигляді схематичного зображення.

 

30.09.2021 року Мінфін оновив зразки складання схематичного зображення структури власностіТепер маємо 21 приклад таких зразків.

Зокрема, додано нові приклади для:

  • громадської спілки, 
  • громадської/благодійної організації,
  • управління корпоративними правами кінцевого бенефіціара,
  • якщо учасником юридичної особи є малолітня або неповнолітня особа.

Для оновлення в Єдиному державному реєстрі відомостей про КБВ державному реєстратору необхідно подати:

  • заяву щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) - форма 2 або заяву щодо державної реєстрації юридичної особи - громадського формування - форма 4;
  • витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи - нерезидента в країні її місцезнаходження, - у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа - нерезидент;
  • нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи, - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи - резидента.

Слід зазначити, що Законом про реєстрацію не визначено строку дії документа, що підтверджує реєстрацію юридичної особи - нерезидента в країні її місцезнаходження, а також нотаріально засвідченої копії документа, що посвідчує особу, яка є КБВ.

Щодо подання нотаріально засвідченої копії документа, що посвідчує особу, яка є КБВ, зауважуємо, що подавати необхідно сторінки, на яких зазначено реквізити документа та прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) особи, якій його видано.

Оновлення в Єдиному державному реєстрі відомостей про КБВ можливо як під час проведення окремої реєстраційної дії відповідно до частини четвертої статті 17 Закону про реєстрацію, так і при вчиненні інших реєстраційних дій, при вчиненні яких передбачено подання документів для встановлення відомостей про КБВ.

Наприклад, якщо у юридичної особи є потреба внести зміни до відомостей про свій відокремлений підрозділ чи перейти на діяльність на підставі модельного статуту, у формі заяви щодо державної реєстрації юридичної особи заявник у блоці "Стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника" може обрати поле "потребують оновлення" та заповнити відповідні сторінки заяви з оновленими даними про такого КБВ. У такому випадку документ, що підтверджує сплату адміністративного збору, не подається. Подання документа, що підтверджує сплату адміністративного збору, передбачено лише у випадку подання документів відповідно до частин четвертої та п'ятої статті 17 Закону про реєстрацію.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь