A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Небезпечний шкідник самшиту – самшитова вогнівка!

Дата: 03.09.2021 15:50
Кількість переглядів: 609

 

В ході фітосанітарного моніторингу, проведеного управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, виявлені вогнища небезпечного шкідника самшиту – самшитової вогнівки. Швидкість розповсюдження шкідника дуже велика, тому, з метою протидії поширенню самшитової вогнівки, просимо жителів громади вжити заходів відповідно до рекомендацій Головного управління Держпродспоживслужби.

Заходи боротьби з самшитовою вогнівкою

Тим, хто має самшит і хоче зберегти його, слід постійно тримати ці рослини під контролем. За невеликої кількості кущів можна застосувати механічний метод боротьби: обрізати пошкоджені гілки, збирати яйцекладки, струшувати гусениць та знищувати їх. Пошкодженим кущам слід забезпечити посилений догляд – полив та підживлення добривами. Метелики володіють позитивним фототаксисом і під час льоту добре відловлюються світловими пастками.

В разі наявності хоч невеликих насаджень без хімічного  захисту не обійтись. Через відкритий спосіб життя самшитової вогнівки на неї діють практично усі пестициди, які застосовуються в боротьбі з листогризучими шкідниками – інсектициди з груп синтетичних піретроїдів, неонікотиноїдів, авермектинів. Головне – забезпечити чергування препаратів для попередження виникнення резистентності та ретельно обробляти насадження потужним струменем оприскувача, щоб препарат проникав всередину кущів.

Першу серію обробок слід провести після відновлення харчування гусениць – навесні з інтервалом у два тижні, протягом літа, з розвитком кожного покоління, серії повторити (кожна серія із двох обробок з інтервалом між ними 1,5-2 тижні). Якщо перші ознаки пошкоджень помічені восени, то кущі самшиту теж доцільно обробити – гусениці живляться практично до перших морозів, тому чим більше гусениць в цей період буде знищено, тим менше їх перезимує.

Для боротьби із самшитовою вогнівкою також можна використовувати мікробіологічні препарати, які виробляють на основі бактерії Bacillus thuringiensis var.kurstaki. Такі препарати українського виробника є в продажу. Дієвим у боротьбі зі шкідником є комплексний біопрепарат – суміш препарату на основі авермектинів + препарат на основі бактерії   Bacillus thuringiensis. Бактеріальні препарати найкраще застосовувати за температури повітря 17-18? С. Крім того, слід мати на увазі, що бактеріальні препарати  ефективні лише проти гусені молодших віків і діють не так швидко, як хімічні, тому гусениці ще певний час до своєї загибелі продовжують пошкоджувати листки. Можливо, в певних випадках є сенс спробувати народні засоби (зокрема, настій тютюнового листя). Нехтування фактом появи шкідника призводить до повної загибелі насаджень самшиту  та необхідності їх викорчовувати.

Наостанок, Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницікій області наголошує, що згідно п.6.11.2 Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98 застосування пестицидів на територіях лікувально-профілактичних дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової промисловості, а також у середині густонаселених житлових кварталів заборонено. Але, відповідно до п. 6.11.6 для обробки індивідуальних садів і городів в межах населеного пункту, дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволено для роздрібного продажу населенню «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і Доповненнями до нього. Застосування пестицидів для захисту насаджень дозволяється тільки з 22:00  до 7:00 години ранку в тиху безвітряну погоду, суворо дотримуючись вимог санітарної безпеки, охорони праці та навколишнього середовища, а також регламентів застосування препаратів. 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь