A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

«Ямпільське бюро правової допомоги» надає інформацію щодо права на отримання плати за оренду землі

Дата: 20.08.2021 11:33
Кількість переглядів: 579

 

 

До відділу «Ямпільське бюро правової допомоги» Томашпільського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги (далі - Бюро) нерідко звертаються мешканці Ямпільської територіальної громади з проханням надати роз’яснення  по питанню: хто має право на отримання плати за оренду земельної ділянки  у випадку коли земельна ділянка не успадкована, орендарі відмовляють родичам у виплаті цієї плати.

Фото без опису

       Насамперед зазначаємо, що правовідносини пов’язані з орендою землі врегульовані Цивільним кодексом України, Земельним кодексом України, Податковим Кодексом України Законом України «Про оренду землі», Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Статтею 759 Цивільного кодексу України (далі ЦКУ)  визначено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк.

       У статті 762 ЦКУ закріплена норма відповідно до якої плата за найм (оренду) майна може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за найм (оренду) майна встановлюється договором найму (оренди).

 Згідно статті 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

         Орендодавцями земельних ділянок є їх власники або уповноважені ними особи або особи, які використовують земельні ділянки на праві емфітевзису.

  У відповідності до статті 288 Податкового кодексу України підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.  Платником орендної плати є орендар земельної ділянки. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.

 Відповідно до положень договору оренди землі правові відносини відбуваються між орендодавцем (власником земельної ділянки) та орендарем. Це означає, що орендар за користування земельною ділянкою вносить орендну плату орендодавцю – власник земельної ділянки особисто отримує плату за оренду землі.

       Чинним законодавством передбачено представництво за довіреністю.

       Так згідно положень статей 244, 245 ЦКУ представництво, яке грунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю. Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

Форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин.

Довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами.

       Таким чином особа, якій орендодавець (власник земельної ділянки) надав довіреність, оформлену відповідно до вимог чинного законодавства, має право отримувати плату за оренду земельної ділянки.

       В ситуації, коли право власності на земельну ділянку спадкоємцем (спадкоємцями) належним чином не оформлено, вважаємо що орендар на законних підставах родичам померлої особи не видають плату за оренду земельної ділянки.

       У таких випадках необхідно прийняти спадщину, отримати свідоцтво про право на спадщину за законом чи за заповітом та Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень про реєстрацію права власності на земельну ділянку на своє ім`я. Лише після цього звертатися до орендаря для виплати плати за оренду земельної ділянки. Орендну плату за землю, якщо така не була здійснена, можна вимагати за останні три роки. Якщо орендар відмовляє в цьому, необхідно подавати позов до суду.

       Додатково інформуємо, що Томашпільський місцевий центр з надання БВПД надає безоплатну вторинну правову допомогу, що включає такі види послуг (ч. 2 статті 13 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”):

- здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

- складення документів процесуального характеру.

       Стаття 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” визначає суб'єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу. Для визначення особи до певної категорії осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, необхідно звернутися до працівників Бюро.

       Бюро знаходиться за адресою: м. Ямпіль, вулиця Соборна 59, 1-й поверх. Графік роботи Бюро: понеділок-п’ятниця з 9 до 18-ї години, контактний телефон 04336 21833.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь