ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Встановлення меж земельної ділянки за відсутності згоди суміжного землевласника (землекористувача).

Дата: 18.03.2021 14:01
Кількість переглядів: 628

 

             Досить часто мешканці Ямпільської міської громади, які хочуть приватизувати земельні ділянки, звертаються до бюро правової допомоги з запитаннями щодо того як їм діяти у разі коли суміжний землевласник (землекористувач) з невідомих причин відмовляється погоджувати межі земельної ділянки або такі тривалий час відсутні за місцем проживання.

Фото без опису

           Способи вирішення такого роду питань врегулювані Земельним кодексом України, Законом України  «Про землеустрій», Наказом Державного комітету із земельних ресурсів від 18.05.2010р. № 376 «Про затвердження Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) із закріпленням межовими знаками».

            Закріплення межовими знаками меж земельної ділянки на місцевості здійснюється виконавцем у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженої ними особи.

Повідомлення власників (користувачів) суміжних земельних ділянок про дату і час проведення робіт із закріплення меж земельної ділянки на місцевості здійснюється виконавцем завчасно, не пізніше, ніж за 5 робочих днів до початку робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки на місцевості.

Повідомлення надсилається рекомендованим листом, кур’єрською поштою, телеграмою чи за допомогою інших засобів зв’язку, які забезпечують фіксацію повідомлення.

Власники (користувачі) суміжних земельних ділянок, місце проживання або  місцезнаходження яких невідоме, повідомляються через оголошення у пресі за місцем знаходження земельної ділянки.

Закріплення межовими знаками меж земельної ділянки на місцевості може здійснюватися за відсутності власників (користувачів) суміжних земельних ділянок у разі їх нез’явлення, якщо вони були належним чином повідомлені про час проведення вищезазначених робіт, про що зазначається у акті приймання передачі межових знаків на зберігання.

Відповідно до частини третьої статті 158 Земельного кодексу України органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства.

У разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, спір вирішується судом (ч.5 ст.158 Земельного кодексу України).

З огляду на вищевикладене закріплення межовими знаками меж земельної ділянки на місцевості може здійснюватися за відсутності власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або у випадку їх нез’явлення, якщо вони були належним чином повідомлені про час проведення вищезазначених робіт.

У разі відмови суміжного землекористувача підписати акт приймання-передачі межових знаків на зберігання (відмова від погодження меж земельної ділянки) то такий спір вирішуються органом місцевого самоврядування, а в разі незгоди з рішенням органу місцевого самоврядування спір вирішується судом за місцезнаходженням земельної ділянки.

Хто хоче отримати правову інформацію, консультацію, роз’яснення з питань у сфері земельних правовідносин та інших правових питань може звертатися до  Ямпільського бюро правової допомоги за адресою: м. Ямпіль, вул. Соборна 59, 1-й поверх.  Розпорядок роботи Бюро: понеділок-п’ятниця з 9 до 18-ї години (без перерви на обід).

 

Анатолій Кислий

заступник начальника відділу

«Ямпільське бюро правової допомоги»

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь