A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Як дізнатись свою кредитну історію?

Дата: 06.10.2020 14:27
Кількість переглядів: 3455

 

Кредитна історія – це сукупність інформації про особу, що її ідентифікує, відомостей про виконання нею зобов’язань за кредитними правочинами, та іншої відкритої інформації.

Фото без опису

Кредитні історії формуються з документів, які ви заповнюєте при укладанні договору з банком або фінустановою та відомостей про виконання вами зобов’язань по кредитному договору, які кредитор передасть до бюро кредитних історій.

Інформація про власну кредитну історію може бути актуальною для людей яким відмовили у наданні кредиту; тих хто втрачав раніше паспорт і підозрює, що на нього шахраями міг був оформлений кредит; а також для тих хто не впевнений, чи повністю ним був погашений невеликий споживчий кредит банку, чи там залишилось 5-10 гривень боргу, на які нараховуються проценти. Крім цього така інформація буде корисна людям яким телефонують «колектори» з приводу якогось невідомого боргу, про який вони не пам’ятають.

Дізнатись свою кредитну історію можна скориставшись послугами одного із бюро кредитних історій, які діють в Україні.  Найбільшими є: Українське бюро кредитних історій (УБКІ) https://www.ubki.ua/, Міжнародне бюро кредитних історій (МБКІ) https://credithistory.com.ua, Перше всеукраїнське бюро кредитних історій (ПВБКІ) https://www.pvbki.com, Українське кредитне бюро (УКБ) https://creditua.com. Існує також кредитний реєстр, який веде Національний Банк України, але, поки що, він стосується позичальників із сумою заборгованості понад 100 мінімальних заробітних плат.

Українські бюро кредитних історій ведуть свою діяльність починаючи з 2005 року, строк зберігання інформації про закритий кредитний договір 10 років, дані про непогашені кредити зберігаються необмежений час.

Для того щоб зрозуміти в якому з них є ваша кредитна історія, слід знайти на сайті бюро перелік банків та фінустанов які є партнерами цього бюро. Якщо серед партнерів є установа в якій ви коли-небудь отримували кредит, то там також має бути ваша кредитна історія. Або можете скористатись Єдиним реєстром наявності кредитної історії позичальника https://www1.creditua.com/ernki.php, там можна ввести свій ідентифікаційний код, вказати електронну пошту й абсолютно безкоштовно отримати витяг з реєстру кредитних історій про те, в якому/яких саме бюро перебуває ваша кредитна історія.

Дізнавшись в якому/яких бюро є ваша кредитна історія, ви можете сформувати запит на її отримання. Усі бюро згідно Закону України «Про організацію формування та обігу кредитних історій» мають надавати людині право безоплатно ознайомитись із своєю кредитною історією 1 раз на календарний рік, а також у разі отримання відмови від фінустанови про укладення кредитного договору. Однак кожне бюро надає цю можливість по різному.

Існує п’ять основних варіантів отримання доступу до своєї кредитної історії, конкретний перелік та спосіб їх реалізації залежить від бюро. Інформація має бути надана протягом 2 днів.:

  1. Через особисте звернення до головного офісу відповідного бюро із собою потрібно мати оригінали паспорта та ідентифікаційного коду, а також заповнити заяву на отримання даних. Цей варіант є безоплатним 1 раз на рік для всіх бюро. (На час карантину прийом громадян у офісах бюро призупинено).
  2. За зверненням представника з довіреністю до головного офісу бюро. Він має мати копії ідентифікаційних документів (паспорт 1-2 стор, ідентифікаційний код або ID картка) суб'єкта кредитної історії, завірені підписом власника на кожній сторінці, а також нотаріально завірену довіреність, яка дозволяє вчиняти такі дії. . (На час карантину прийом громадян у офісах бюро призупинено).
  3. Надіславши заяву на отримання даних з нотаріально завіреним підписом, та копії паспорта та ідентифікаційного коду завірені підписом власника, поштою на адресу бюро. Адресу та зразок заяви можна знайти на сайті відповідного бюро. Там же знайдете розцінки на цю послугу.
  4. Звернувшись із до найближчого відділення одного із банків партнерів вашого бюро кредитних історій, перелік яких можна знайти на сайті. Ця послуга зазвичай також платна.
  5. На сайті відповідного бюро кредитних історій. Тут потрібно буде пройти ідентифікацію, вказати свої паспортні дані, номер телефону тощо. Цей спосіб найбільш зручний, але він також може бути платним, вартість від 0 до 50 гривень, залежно від бюро та того перший це запит чи повторний.

Обов’язково перевірте на сайті конкретного бюро, як саме воно надає доступ до кредитних історій. У більшості випадків отримати кредитну історію безкоштовно можна тільки при особистому зверненні до головного офісу відповідного бюро. Винятком є Українське бюро кредитних історій, де 1 раз на рік можна отримати свою кредитну історію онлайн безоплатно.

Після того як ви отримали свою кредитну історію, перш за все, подивіться, чи немає у вашій історії кредитів, яких ви не брали. Перевірте номери кредитних договорів, суми боргу та назви банків, які надали інформацію. Далі знайдіть статус погашених позик. У відповідному полі має бути зазначено «закритий». У кредитних історіях можуть міститись недостовірні дані через неправильну або несвоєчасну подачу даних про погашення кредиту банком, або навіть через дії шахраїв, які оформляють кредити на чуже ім’я.

     Якщо ви виявили будь які помилки у власній кредитній історії, зверніться до відповідного бюро із заявою про недостовірність даних. Якщо у вас є документи, які підтверджують це, надайте їх копії. Бюро звернеться до банку, який повинен буде уточнити інформацію протягом 15 днів.

     Якщо факт помилкового внесення відомостей підтвердиться бюро виправить вашу кредитну історію. Якщо ж документально підтвердиться  інформація, яка вами заперечувалась, бюро залишить відомості без змін. У цьому випадку ви матиме право на включення до своєї кредитної історії коментарю обсягом не більше ніж 100 слів щодо інформації, що заперечується, а бюро зобов’язане долучити цей коментар до вашої кредитної історії.

     Також ви маєте право оскаржити в судовому порядку дії бюро кредитних історій або банку, якщо вони порушують ваші права.

 

Отримати більш детальну консультацію з цього та інших правових питань, та отримати допомогу у складанні  заяв ви можете в Ямпільському бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Ямпіль, вул. Соборна, 59, 1-й поверх, ми працюємо з понеділка по п’ятницю, з 9 до 18 год, тел. 2-18-33; (097) 2107686

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги     0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь