A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Рекомендації пасічникам щодо уникнення отруєння бджіл

Дата: 04.03.2020 14:13
Кількість переглядів: 477

 

1. В обов’язковому порядку проводиться реєстрація пасіки за місцем проживання фізичної особи або за місцем реєстрації юридичної особи у місцевих державних адміністраціях (РДА), або у сільських, селищних, міських радах, об’єднаних територіальних громадах один раз у рік заснування пасіки.

(ч. 3 ст. 13 Закону України «Про бджільництво», п.п. 2,3 Порядку реєстрації пасік, затверджений Наказом Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук за № 184/82 від 20.09.2000 р.).

На цьому етапі пасічнику рекомендовано звернутись до органів місцевого самоврядування із заявою про реєстрацію пасіки та подати її за місцем свого проживання/ реєстрації, якщо вони збігаються, або за місцем реєстрації юридичної особи.

 

Фото без опису

 

2. Обстеження пасіки фахівцями міжрайонних, районних та міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, районними або міськими державними лікарнями ветеринарної медицини.

(4.1 ст. 13 Закону України «Про бджільництво», п.п. 4 Порядку реєстрації пасік, затверджений Наказом Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук за № 184/82 від 20.09.2000 р.).

На цьому етапі пасічник повинен звернутися до міського/ районного/міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, районної або міської державної лікарні ветеринарної медицини, фахівці яких проводить відбір патологічного матеріалу пасіки та робить відмітку у ветеринарно-санітарному паспорті  пасіки.

 

3. Отримання ветеринарно-санітарного паспорту пасіки.

(4.1 ст. 13 Закону України «Про бджільництво», п.п.5 Порядку реєстрації пасік, затверджений Наказом Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук за № 184/82 від 20.09.2000 р.).

Ветеринарно-санітарний паспорт видається шляхом його заповнення фахівцями районних та міських державних лікарень ветеринарної медицини згідно Наказу                    № 184/82 від 20.09.2000  року. Цим же Наказом передбачена форма ветеринарно-санітарного паспорта, в якому зазначаються дані власника пасіки, характеристика пасіки, її ветеринарно-санітарний стан, результати обстеження, лабораторні дослідження, кількість бджолосімей та інше.

 

4. Розміщення пасіки фізичними та юридичними особами на земельних ділянках, які їм належать, здійснюється відповідно до санітарно-ветеринарних правил. Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.

(Ст. 15 Закону України «Про бджільництво», Інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затверджена Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України за № 9 від 30.01.2001 р.).

З метою недопущення конфліктних ситуацій та налагодження плідної роботи з аграріями, у випадку розміщення пасіки на земельних ділянках сільгоспвиробника рекомендовано звернутись до нього з заявою  Потім рекомендовано проінформувати агровиробника, органи місцевого самоврядування, територіальні органи Держпродспоживслужби та екологічної інспекції про місце та період розташування пасіки.

На період обробки сільськогосподарських угідь пестицидами бджоляру необхідно вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні отрутохімікату.

Крім того, рекомендовано пасічнику та аграрію користуватись автоматичною інформаційною системою Grand Expert, попередньо зареєструвавшись безкоштовно на даному електронному ресурсі. За допомогою даного ресурсу аграрій здійснює автоматичне оповіщення про планові агрохімічні роботи. Майбутнім пріоритетом роботи пасічника та аграрія є укладення угод про запилення.

 

5. Інформування органів місцевого самоврядування, землевласника, управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії про заплановане місце розташування (кочівлю) пасіки.

Якщо пасічник здійснює кочівлю бджіл, рекомендовано проінформувати органи місцевого самоврядування й агровиробника про місце та період кочівлі пасіки, що плануються.

У випадку, якщо кочівля короткочасна та неможливо встановити агровиробника, поблизу земельних ділянок якого розміщено пасіку, на точку необхідно залишити контактні дані пасічника (номер телефону, П.І.Б.).

До заяви рекомендовано долучити викопіювання з публічної кадастрової карти України, яка розміщена в електронному вигляді у вільному доступі (map.land.gov.ua). На карті  пасічнику слід самостійно нанести місце розташування кочової пасіки.

 

6. Перевезення (кочівля) бджіл на медозбір та запилення здійснюється на підставі довідки або ветеринарного свідоцтва на перевезення бджолосімей, районними або міськими державними лікарнями ветеринарної медицини.

(П.3.5. Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затвердженої Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України за № 9 від 30.01.2001 р.).

Розташування пасіки на місцевості – стаціонарної/кочової – проводиться згідно Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл від 30.01.2001 року за № 9.

З метою недопущення конфліктних ситуацій між пасічниками (добросусідство, виставлення пасіки на перельоті тощо) рекомендовано через органи місцевого самоврядування або безпосередньо пасічнику особисто спілкуватись з іншими власниками пасік, розташованих по сусідству.

Ефективна комунікація пасічників проводиться у форматі громадських об’єднань пасічників.

 

 

Лише тісна співпраця між усіма зацікавленими сторонами (пасічниками, сільськогосподарськими підприємствами, приватними господарниками, територіальними громадами) може попередити отруєння бджіл, забруднення навколишнього середовища токсичними речовинами, а також не допустити конфліктних ситуацій.

 

Дії пасічника

при виявленні отруєння бджіл пестицидами

 

1. Повідомлення сільської/селищної ради, ОТГ, міжрайонних, районних та міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, районних та міських державних лікарень ветеринарної медицини, суб’єкта господарювання щодо випадку отруєння бджіл та звернення до органів поліції із заявою про факт отруєння бджіл.

(п.4.1.Інструкції по профілактиці отруєння бджіл пестицидами від 14.06.1989 року, яка затверджена Всесоюзним виробничо-науковим об’єднанням по агрохімічному обслуговуванню сільського господарства «Союзсельхозхимия» і Головним управлінням ветеринарії Держагропрому СРСР 14.06.1989 року)

 

2. Проведення невідкладного обстеження пасіки комісією із відібранням проб бджіл та рослин із слідами пестицидів (термін відправки проб не повинен перевищувати 2 діб, а при затрудненні відправки – заморозити проби терміном не більше 5-7 діб).

(Розділ 4 Інструкції по профілактиці отруєння бджіл пестицидами від 14.06.1989 року, затверджена Всесоюзним виробничо-науковим об’єднанням по агрохімічному обслуговуванню сільського господарства «Союзсельхозхимия» і Головним управлінням ветеринарії Держагропрому СРСР 14.06.1989 року)

 

3. Складення  комісією акту, який засвідчує факт отруєння бджіл пестицидами.

(Додаток №1 до Інструкції по профілактиці отруєння бджіл пестицидами від 14.06.1989 року, затверджена Всесоюзним виробничо-науковим об’єднанням по агрохімічному обслуговуванню сільського господарства «Союзсельхозхимия» і Головним управлінням ветеринарії Держагропрому СРСР 14.06.1989 року)

 

4. Проведення лабораторної діагностики  проб бджіл та рослин із слідами пестицидів.

(п.4.6, 4.7. Інструкції по профілактиці отруєння бджіл пестицидами від 14.06.1989 року, затверджена Всесоюзним виробничо-науковим об’єднанням по агрохімічному обслуговуванню сільського господарства «Союзсельхозхимия» і Головним управлінням ветеринарії Держагропрому СРСР 14.06.1989 року)

 

5. Звернення до суб’єкта господарювання про відшкодування шкоди у добровільному порядку або у протилежному випадку - із позовом про відшкодування шкоди у примусовому порядку, в тому  числі у кримінальному провадженні або провадженні про адміністративне правопорушення.

ст.15 Закону України «Про бджільництво», П.5.1 Інструкції по профілактиці отруєння бджіл пестицидами від 14.06.1989 року, затверджена Всесоюзним виробничо-науковим об’єднанням по агрохімічному обслуговуванню сільського господарства «Союзсельхозхимия» і Головним управлінням ветеринарії Держагропрому СРСР 14.06.1989 року)

 

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

тел.: (0432) 65-88-00, 46-46-47


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь