ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Ямпільське бюро правової допомоги інформує! Порядок виїзду з дитиною за кордон

Дата: 06.06.2019 10:43
Кількість переглядів: 526

Фото без опису

Розпочинається літо - сезон відпусток та літніх канікул. У багатьох із нас виникає бажання поїхати на сімейний відпочинок в межах України, або, якщо є така можливість, до інших країн. Для того щоб уникнути неприємних несподіванок при перетині кордону разом з дитиною, варто знати деякі правові норми:

За загальним правилом виїзд дитини за кордон здійснюється наступним чином :

Якщо дитина досягла 16 років, то вона має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Тобто без офіційного дозволу та без супроводу батьків та осіб, що їх заміняють.

Якщо дитина не досягла шістнадцяти років, то вона має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними, крім випадків, передбачених законом.

Порядок виїзду дитини яка, не досягла 16 років при наявності згоди обох батьків:

•        В присутності обох батьків виїзд здійснюється при наявності закордонного паспорта у дитини.

•        За відсутності одного з батьків у пункті пропуску на кордоні окрім паспорта необхідна нотаріально посвідчена довіреність, у якій вказано маршрут та термін поїздки.

Закон передбачає можливість виїзду дитини за кордон без присутності та нотаріально посвідченої згоди одного з батьків:

1.      Якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини.

2.      Якщо батьки у встановлений законом спосіб оформили переїзд на постійне місце проживання за кордоном в органах державної міграційної служби України.

3.      У разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:

•        свідоцтва про смерть другого з батьків;

•        рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

•        рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;

•        довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька зі слів матері (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері);

•        рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;

У випадку коли з другим з батьків  все в порядку, але він чи вона з певних причин не бажає надавати дозвіл на виїзд дитини, підставами для тимчасового виїзду за кордон на строк до одного місяця та більше можуть стати:

         довідка про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем;

або рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків. Суд може надати такий дозвіл якщо інший з батьків безпідставно відмовився надавати дозвіл на тимчасовий виїзд за кордон.

Для дитини з інвалідністю, та дитини, яка хворіє на тяжке захворювання, передбачене частиною п’ятою статті 157 Сімейного кодексу України можливий виїзд на строк до одного місяця та більше, під час пред’явлення таких документів або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав:

 довідки, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем, про наявність заборгованості із сплати аліментів (у разі коли сукупний розмір заборгованості перевищує суму відповідних платежів за три місяці);

         та документа, виданого лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, в порядку та за формою, встановленими МОЗ (у разі коли сума заборгованості по аліментах становить понад три місяці,).

Разом зі змінами до законодавства, які набули чинності у серпні 2018 року, став можливим тимчасовий виїзд дитини за кордон на строк до одного місяця без нотаріально посвідченої згоди одного з батьків, окремого рішення суду чи наявної заборгованості за аліментами, що перевищує суму платежів за 4 місяці:

Так, той з батьків з яким проживає дитина, яка не досягла 16 річного віку, може самостійно вирішити питання виїзду за кордон дитиною з певною метою (на лікування, відпочинок, участі у спортивних змаганнях та олімпіадах тощо), у тому числі у складі організованої групи дітей на строк до одного місяця при наявності:

         рішення суду або органу опіки та піклування чи їх копій, засвідчених нотаріально або органом, який їх видав, у якому визначено (підтверджено) місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб.

         В такому випадку інший з батьків лише повідомляється рекомендованим листом про строк та місце перебування дитини за кордоном.

Також, можливість виїхати за кордон з дитиною є у того з батьків з ким дитина не проживає постійно. Якщо особа є добросовісним платником аліментів і не знаходиться у Єдиному реєстрі боржників, вона теж має право тимчасово виїхати з дитиною за кордон . Для цього цій особі необхідно звернутися з письмовою заявою до того з батьків, який проживає з дитиною.

Дозвіл має бути наданий впродовж 10 днів (підтвердження отримання такої заяви відповідна квитанція пошти або служби доставки, або відмітка на 2 екземплярі заяви). В іншому випадку за спрощеним порядком у наказному провадженні таке рішення виносить суд.

Варто наголосити на тому, що у всіх розглянутих випадках мова йде про тимчасовий, тобто обмежений чітко визначеним строком. а не постійний виїзд за кордон з дитиною, яка не досягла 16-ти річного віку. Для виїзду на постійне місце проживання передбачена абсолютно інша процедура, яка передбачає обов’язкову згоду іншого з батьків.

За умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

До того ж, якщо на громадянина накладено адміністративне стягнення за вчинення такого правопорушення, він тимчасово обмежується у праві на виїзд за кордон з дитиною. Строк такого обмеження становить 1 рік, окрім випадків наявності нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини другого з батьків.

Отримати більш детальну консультацію з цього та інших правових питань ви можете в Ямпільському бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Ямпіль, вул. Соборна, 59, 1-й поверх, ми працюємо з понеділка по п’ятницю, з 9 до 18, обідня перерва з 13 до 14 години. тел. 2-18-33; (097) 2107686

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги     0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь