У зв’язку із затяжним періодом опадів у посівах зернових культур проходить розвиток хвороб, який дещо стримується прохолодною погодою

На сьогоднішній день борошнистою росою уражено до 3% рослин озимої пшениці, септоріозом –4-7%, піренофорозом – 2% рослин озимої пшениці, починається розвиток гельмінтоспоріозу на посівах ярого ячменю. За даними Вінницького обласного центру з гідрометеорології після 20 травня прогнозується припинення опадів та поступовий ріст температури повітря. Це створюватиме сприятливі умови для розвитку і поширення захворювань на зернових культурах, що може призвести до погіршення стану рослин, зниження їх продуктивності та якості урожаю.
В разі виявлення перевищення економічного порогу шкодочинності (інтенсивність ураження борошнистою росою, гельмінтоспоріозом, бурою листковою іржею, рінхоспоріозом - 1%, септоріозом, піренофорозом – 5%), з метою оздоровлення посівів та захисту прапорцевого листка, що забезпечує формування 35% урожаю, необхідне термінове проведення заходів захисту з використанням фунгіцидів згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Найдоцільніше використовувати фунгіциди, які містять кілька діючих речовин, які можуть охопити більш ширший спектр збудників хвороб зернових культур.
Заходи захисту слід проводити за умов суворого дотримання вимог законів України «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», «Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин», нормативно правових актів у сферах санітарної безпеки, охорони праці та навколишнього середовища.
Усі роботи із засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с.
Необхідно обов’язково враховувати, що в період застосування пестицидів навіть на полях, де відсутні медоноси, в радіусі 10 км можуть перебувати квітучі дикорослі рослин (квітучі дикорослі дерева, різнотрав’я тощо), до яких будуть перелітати бджоли через поля, які обробляються, тому необхідно обов’язково враховувати такі ризики.
Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)




