ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Гриби: смакуємо з обережністю!

Дата: 07.10.2024 12:39
Кількість переглядів: 80

 

Фото без опису

 

 

          Розпочався осінній грибний сезон. Зараз з'явилася величезна кількість  найрізноманітніших грибів, як їстівних, так і не дуже.

          Гриби - це щедрий дарунок лісу, але приготування страв та  вживання невідомих або умовно їстівних грибів може призвести до отруєння, а іноді й до смерті. Отруєння організму грибами викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Щоб запобігти отруєння грибами,  рекомендуємо Вам дотримуватись слідуючих рекомендацій:

  • збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;

 

  • не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
  • не варто збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;

 

  • ніколи не збирайте пластинчасті гриби, невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", старі, в'ялі, червиві або ослизлі;

 

  • не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності, не куштуйте сирі гриби на смак;
  • ще раз перевіряйте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти;
  • гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
  • при обробці варто кип'ятити гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте, лише тоді гриби можна варити або смажити;
  • не рекомендується вживати гриби дітям до 12 років, літнім людям та вагітним  жінкам;
  • суворо дотримуйтеся правил консервування грибів, порушення рецептури при  консервованні грибів може викликати дуже важке захворювання - ботулізм.
  • первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню, тому

радимо насолоджуватись приємними моментами тихого полювання, але проявляти  обережність при вживанні та збиранні грибів!

 

Могилів-Подільське районне управління Головного управління

                                                                           Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь