Гриби: смакуємо з обережністю!
Розпочався осінній грибний сезон. Зараз з'явилася величезна кількість найрізноманітніших грибів, як їстівних, так і не дуже.
Гриби - це щедрий дарунок лісу, але приготування страв та вживання невідомих або умовно їстівних грибів може призвести до отруєння, а іноді й до смерті. Отруєння організму грибами викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Щоб запобігти отруєння грибами, рекомендуємо Вам дотримуватись слідуючих рекомендацій:
- збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
- не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
- не варто збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
- ніколи не збирайте пластинчасті гриби, невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", старі, в'ялі, червиві або ослизлі;
- не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності, не куштуйте сирі гриби на смак;
- ще раз перевіряйте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти;
- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
- при обробці варто кип'ятити гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте, лише тоді гриби можна варити або смажити;
- не рекомендується вживати гриби дітям до 12 років, літнім людям та вагітним жінкам;
- суворо дотримуйтеся правил консервування грибів, порушення рецептури при консервованні грибів може викликати дуже важке захворювання - ботулізм.
- первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню, тому
радимо насолоджуватись приємними моментами тихого полювання, але проявляти обережність при вживанні та збиранні грибів!
Могилів-Подільське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)