ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Дата: 21.02.2024 09:10
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

Міжнародний день рідної мови був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 1999 року. Запроваджено його було з метою сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності. Цю дату вибрали на згадку про трагічні події, що сталися в Бангладеш 21 лютого 1952 року. Тоді від куль поліцейських загинули студенти, які вийшли на демонстрацію на захист своєї рідної мови бенгалі, вимагаючи визнати її однією з державних мов країни.

Рідна мова не просто засіб спілкування - це історія народу, його світогляд і найсильніший інструмент збереження та розвитку матеріального й духовного спадку.

Це свято не лише нагадує про культурне розмаїття і багатомовність світу, а й про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.

За даними ЮНЕСКО, сьогодні у світі близько є 6 тисяч мов, 43% з них під загрозою зникнення. Зокрема, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких – на межі зникнення.

Українці виборювали своє право говорити українською понад 350 років. І сьогодні відстоювати його має кожен громадянин, адже, як відомо, без рідної мови немає й народу. Після відмови від рідної мови нація вмирає, адже мова містить історію та культуру держави.

Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Це мова великого народу, великої культури, історії.

Шануймо рідну мову, збережімо її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь