ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Компенсації витрат за тимчасове розміщення ВПО

Дата: 05.12.2023 09:48
Кількість переглядів: 83

 

Фото без опису

Шановні жителі Ямпільської міської територіальної громади - власники житла, які тимчасово прихистили внутрішньо переміщених осіб!

Нагадуємо, що для отримання компенсації витрат за тимчасове розміщення ВПО  власник жилого приміщення повинен звернутися до Відділу соціального та медичного забезпечення Ямпільської міської ради для подачі заяви не пізніше пяти днів з дня закінчення звітного місяця (п. 5 постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.2022 № 333) за адресою: м. Ямпіль, вул. Замкова, 94/2, 2-й поверх, каб.4.

        Відповідно до пункту 2 Порядку компенсація витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб надається фізичним особам – громадянам України, які є власниками житла, або їх представниками, наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності, спадкоємцями, які прийняли спадщину, і безоплатно розміщують у своїх житлових приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, крім членів своєї сім’ї у розумінні Сімейного кодексу України, для покриття витрат, пов’язаних з безоплатним розміщенням ВПО.

       Згідно пункту 1 частини 2 статті 3 Сімейного кодексу України, сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

        Дитина належить до сімї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає. Обовязок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України. Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

         Одночасно з цим, відповідно статті 265 Кодексу, баба та дід зобов’язані утримувати своїх малолітніх, неповнолітніх внуків, якщо у них немає матері, батька або якщо батьки не можуть з поважних причин надавати їм належного утримання, за умови, що баба, дід можуть надавати матеріальну допомогу.

        Отже, зважаючи на вище зазначене наводимо наступні приклади:

  1.    Власник домогосподарства прихистив родину 3 трьох внутрішньо переміщених осіб, які за родинним звязком по відношенню до власника домогосподарства є: сином, невісткою, та онуком. Зважаючи на положення Сімейного Кодексу, в даному випадку , син є членом родини власника домогосподарства, по відношенню до онуків власник домогосподарства зобовязаний забезпечити їх утримання, і тільки за розміщення невістки власник домогосподарства може отримати компенсацію.
  2. Власник домогосподарства прихистив внутрішньо переміщену особу, яка є співласником обєкту нерухомого майна, і за родинним звязком має статус його сестри, проте не проживає в ньому на постійній основі.

Спільна власність на житло регулюється гл.26 Цивільного Кодексу України. Вілповідно до ст.355 Цивільного Кодексу майно, що є у власності двох або більше осіб, належить їм на праві спільної власності (спільне майно).Тому у наведеному випадку власник домогосподарства не має права на отримання компенсації оскільки його сестра має таке саме право на проживання як і власник.

  1. Власник домогосподарства прихистив родину з 3 ВПО, які між собою повязані родинним звязком батько, мати та син студент, який навчається у вищому навчальному закладі та приїздить до батьків лище на вихідні. Положенням Порядку визначено, що особи, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, зобов’язані в день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб  або зміни їх кількості подати повідомлення за встановленою формою разом з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні, із зазначенням можливості у подальшому розміщувати впо у такому приміщенні. Отже, у даному випадку власник домогосподарства має право на отримання компенсації за повний місяць тільки за 2 розміщених ВПО, а за розміщення «студента» то власник домогосподарства має право подання відповідного повідомлення по факту розміщення та вибуття. Також, якщо особа з числа ВПО має відрядження, або тимчасово не перебуває у власника, який його прихистив як ВПО, то власник також подає відповідну заяву на компенсацію лише по фактичному проживанню.

 

Виплата компенсації особам, що розміщують внутрішньо переміщених осіб здійснюється за рахунок Товариства Червоного Хреста України. Вартість 1 людино-дня за одну  ВПО 14,77 грн. 

У зв’язку з наданими роз’ясненнями Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, наголошуємо на необхідності забезпечення подання  достовірних даних під час написання заяви на отримання компенсації власником за безкоштовне розміщення внутрішньо переміщених осіб , адже своїм підписом власник підтверджує факт безоплатного проживання за зазначеною адресою ВПО та правильність поданої інформації.

Щоб не створювати штучного ажіотажу та «живих» черг завчасно сплануйте прихід до відділу .

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь