A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Референдум про Незалежність

Дата: 01.12.2023 09:48
Кількість переглядів: 77

Фото без опису

 

Першого грудня 1991 року за рішенням Верховної Ради було проведено референдум про Незалежність. До бюлетеня було внесено лише одне запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?»

Ствердно на це запитання відповіли 28 мільйонів 804 тисячі українців (або 90,32%), взяли участь у голосуванні 31 мільйон 891 тисяча громадян (або 84,18%)

Фото без опису

Паралельно були проведені перші всенародні вибори президента – перемогу здобув Леонід Кравчук.

Фото без опису

Це говорило про те, що вся Україна тоді шукала свого майбутнього саме у своїй державності.

Історичне значення референдуму 1 грудня полягає у тому, що він став кінцем радянської імперії. Вже за тиждень лідерами України, Росії та Білорусі у Біловезькій Пущі було задекларовано кінець СРСР «як геополітичної реальності та суб’єкта міжнародного права» і проголошено створення Співдружності Незалежних Держав (СНД).

Фото без опису

Леонід Кравчук пізніше згадував, що в ключовій розмові з Борисом Єльциним в Біловезькій Пущі, коли російський лідер пропонував Україні стати частиною нового союзного договору, Кравчук послався саме на референдум і його дуже переконливий результат: мовляв, звиняйте, але не можу – отримав мандат від народу на незалежну державу! Єльцин, за словами Кравчука, його зрозумів...

Фото без опису

Також референдум дав старт міжнародному визнанню щойно народженої Української держави. Першою одразу Україну визнала Польща, трохи не встигла за нею, але була першою державою Заходу – Канада. Першою відкрила посольство в Києві Угорщина, піднявши статус свого консульства, яке існувало в Києві з радянських часів. США та провідні держави Заходу визнали незалежність України в кінці грудня...

Фото без опису

Референдум показав, що українська державність виникла не з інтересів купки якихось політиків, а що вона справді постала від бажання мати свою державу, з одвічного прагнення українців до волі.

Це прагнення до волі надихає наш народ, нашу армію у запеклій  боротьбі сьогодні у нелюдській жорстокій війні з російським агресором. Віримо, що ми зможемо отримати перемогу  і Україна буде заможною, розвиненою та сильною державою світу.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь