ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Новації в податковому законодавстві щодо реєстраторів розрахункових операцій

Дата: 18.08.2023 12:51
Кількість переглядів: 126

Фото без опису

17 серпня в Ямпільській міській раді відбулася зустріч із керівником Ямпільської державної податкової інспекції Ліною Калиною, яка проінформувала присутніх представників міськради із нововведеннями у податковому законодавстві. А саме про те, що з 1 серпня набрав чинності Закон України від 30.06.2023 №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який, зокрема, вносить зміни в частині застосування відповідальності за невикористання реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Це такі пристрої, за допомогою яких відбувається фіксація продажу товару і створюється чек.

Враховуючи зміни в законодавстві під час дії воєнного стану, було зазначено, що використання РРО/ПРРО наразі є ОБОВ’ЯЗКОВИМ для:

- ФОПів ІІ-ІV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу;

- ФОПів на загальній системі оподаткування

Виняток становлять такі ФОПи:

- ФОПи І групи;

- ФОПи, які приймають оплату виключно банківськими переказами на реквізити IBAN, E-banking;

- ФОПи ІІ-ІV груп, які здійснюють торгівлю в селі за таких умов: річний обсяг доходу на один структурний підрозділ за рік не перевищує 1,0 млн грн.; торгівля здійснюється не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами; СГ не здійснює дистанційну торгівлю товарами; органом місцевого самоврядування не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО.

В ході зустрічі Ліна Калина також зазначила, що відповідно до змін, які були внесені до Закону України від 06.07.1995 №265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг», передбачено:

- СГ звільняються від відповідальності за порушення вимог ЗУ №265, вчинені у період з 01 січня 2022 до 01 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти та у сфері організації та проведення азартних ігор;

- з 01 ЖОВТНЯ 2023 року застосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО відновлюється. З цієї дати СГ звільняються від відповідальності за порушення вимог ЗУ №265 (крім порушень порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів), вчинені при продажу товарів послуг на: тимчасово окупованих територіях, територіях активних бойових дій та територіях можливих бойових дій.

Фото без опису

Крім того, встановлено зменшений розмір штрафних санкцій (25% вартості проданих з порушенням товарів/послуг за порушення, вчинене вперше та 50% за кожне наступне порушення. Було 100% та 150% відповідно) за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документа або видачу його на неповну суму покупки, що застосовуються до ФОПів – платників ЄП, не зареєстрованих платниками ПДВ, які здійснюють торгівлю (крім підакцизних, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медпризначення ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння) – до закінчення воєнного стану, але не довше, ніж до 01 СЕРПНЯ 2025 року.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь