ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ПРО РОБОТУ З СІМ’ЯМИ, ЩО ОПИНИЛИСЬ У СКЛАДНИХ ЖИТТЄВИХ ОБСТАВИНАХ

Дата: 14.04.2023 11:23
Кількість переглядів: 190

             Фото без опису

       Робота з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, є пріоритетною у роботі служби у справах дітей Ямпільської міської ради.

       Саме трактування: складні життєві обставини, вже є формулюванням того, що в родині не все гаразд.

В зазначеному напрямку роботи одним з найголовніших чинників є раннє виявлення дітей, які потребують сторонньої допомоги, з метою профілактики сімейного неблагополуччя, своєчасного виявлення проблем та надання відповідної якісної правової допомоги.

Основними критеріями взяття на облік СЖО є:

1) жорстоке поводження з дитиною в сім’ї;

2) відсутність постійного місця роботи у працездатних членів сім’ї

3) відсутність житла, призначеного та придатного для проживання;

4) відбування покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, взяття під варту одного з членів сім’ї (особи), насильство в сім’ї (у тому числі щодо дитини);

5) тривала хвороба,  малозабезпеченість, безробіття одного з членів сім’ї (особи), що негативно впливає на виконання батьківських обов’язків, призводить до неналежного утримання дитини та догляду за нею;

6) спосіб життя, внаслідок якого один із членів сім’ї (особа) частково або повністю не має здатності чи можливості самостійно піклуватися про особисте життя та брати участь у суспільному житті;

7) ухиляння батьків від виконання обов’язків з виховання дитини;

8) відібрання у батьків дитини без позбавлення батьківських прав;

               Протягом  2022 року працівники служби, разом з фахівцями соціальних служб та органів правопорядку  відвідали 56 сімей, у яких загалом виховуються  162 дітей,  з них 32 дітей перебувають у складних життєвих обставинах. Рейди до таких родин  проводилися неодноразово.

               З метою контролю за способом життя та поведінкою неповнолітніх, проведено 10 профілактичних рейдових перевірок «Неблагополучна родина», обстежено умови проживання дітей, які вже перебувають на обліку та  виявлення дітей, родини яких потребують допомоги фахівців.                   

Величезною проблемою у громаді є приховування фактів здійснення домашнього насильства одним членом сім’ї по відношенню до іншого. Хоча прямих звернень з цих питань до правоохоронних органів поступає відносно небагато, насправді їхня кількість в рази більша. Протягом звітного періоду надійшло 2  повідомлення щодо сімейного насилля,  вчиненого відносно неповнолітніх.

Вживаються заходи щодо недопущення вчинення повторно таких випадків, однак є ряд проблем, які не можливо подолати в роботі з такими сім’ями самостійно.

Протягом звітного періоду було відібрано та влаштовано до обласних центрів соціально- психологічної реабілітації 11 дітей, родини яких опинилися у СЖО. На час перебування дітей у центрах проводиться робота з батьками, на рахунок покращення житлово- побутових умов проживання та фінансового забезпечення родин.

Нажаль, при відвідуванні таких сімей, ми стикаємося з проявами агресії з боку батьків, до яких навідується служба.

Працівниками Служби і в подальшому проводитиметься робота, щодо виявлення та попередження на постановку на  облік  неблагополучних родин, у яких виховуються діти.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь