ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ХИБНІ ВИКЛИКИ ЕКСТРЕНИХ СЛУЖБ

Дата: 08.02.2023 12:30
Кількість переглядів: 301

 

Фото без опису

На лінію екстреного виклику «101» майже щодня надходить безліч повідомлень зі стаціонарних і мобільних телефонів із благанням про допомогу від громадян, які потрапили в екстремальні ситуації. Але, нажаль, серед них часто зустрічаються і неправдиві, хибні виклики. Тільки впродовж минулого року до Ямпільських рятувальників поступило 9 таких повідомлень.

Специфіка пожежно-рятувальної служби ДСНС полягає в тому, що вона не може залишити поза увагою жоден виклик. Іноді, поспішаючи на вигадане чиєюсь хворобливою уявою «замінування», «пожежу», чи ще якусь надзвичайну подію, рятувальники не в змозі надати оперативну допомогу тим, хто потребує її негайно. Адже під час слідування працівників служби порятунку у хибному напрямку, паралельно може надійти інформація про дійсно реальну біду. У такому разі перенаправлення підрозділів з одного виклику на інший призводить до втрати дорогоцінних хвилин, які вкрай необхідні постраждалим.

У зв’язку з цим працівники Держслужби з надзвичайних ситуацій звертають увагу жителів краю на відповідальність за неправдиві виклики не лише пожежно-рятувальної служби, а також поліції, швидкої медичної допомоги чи інших аварійних служб.

До того ж, зловмиснику доведеться оплачувати всі витрати по виїзду представників правоохоронних органів та інших відомств (витрати на паливно-мастильні матеріали, амортизаційні витрати, оплата праці співробітників та інше).

Відповідно до п. 2 розділу 2 Інструкції з оформлення посадовими особами ДСНС матеріалів про адміністративні правопорушення, затвердженої наказом МВС України від 27.07.2016 №725,

посадові особи ДСНС можуть складати протокол в разі завідомо неправдивого виклику пожежно-рятувального підрозділу (частини) (стаття 183 КУпАП) при встановленні особи, яка її викликала, та направляти його на розгляд адміністративних комісій при виконавчих органах міських, сільських і селищних рад або виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад.

Кодекс України про адміністративні правопорушення

Стаття 183. Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб

Завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувального підрозділу (частини), поліції, бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань - тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 183 КУпАП (ст. 255)

частина 1) уповноважені на те посадові особи:

- органів Національної поліції,

центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки,

- органів охорони здоров’я - щодо завідомо неправдивого виклику швидкої медичної допомоги),

частина 2) посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами (а у населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, - виконавчими органами, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад

Органи, уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення за ст. 183 КУпАП:

- адміністративні комісії при виконавчих органах міських, сільських, селищних рад (ст. 218),

- виконавчі комітети (а в населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, - виконавчі органи, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад (ст. 219),

- органи Національної поліції (ст. 222).

Повідомляючи про нібито екстрену ситуацію, люди не завжди замислюються про наслідки своїх дій. Вони не розуміють, що кожен помилковий виклик завдає великої шкоди не тільки державі, але й усім громадянам. Адже перевірка таких дзвінків передбачає чималі фінансові витрати, багато спеціалістів екстрених служб відволікаються від виконання основних обов’язків. Може статися так, що надійде справжнє повідомлення про злочин, а правоохоронці й лікарі не зможуть встигнути туди, де вони дійсно потрібні людям, якщо чиєсь життя опиниться під загрозою.

Шановні громадяни! Пам’ятайте про те, що набираючи номер телефону екстреної служби і повідомляючи хибний виклик, ви не тільки порушуєте закон, але й можливо ризикуєте життям інших людей. А також поясніть дітям можливу відповідальність за їхні вчинки!

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь