ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ПРО НЕОБХІДНІСТЬ РЕЄСТРАЦІЇ ПАСІКИ ТА ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНІ ЗАХОДИ НА ПАСІКАХ

Дата: 10.08.2022 10:35
Кількість переглядів: 209

Фото без опису

Питання розведення та охорони бджіл, заготівлі та переробки продуктів бджільництва, видачі ветеринарно-санітарного паспорта та інші вимоги щодо бджільництва регулює Закон України «Про бджільництво»,  наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021року № 338 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04.03.2021р. № 281/35903), Інструкція щодо запобігання та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затверджена наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 30.01.2001 року № 9 та інші нормативно-правові акти.

З метою ідентифікації та обліку пасік, обліку кількості бджолиних сімей та декларування ветеринарно-санітарного стану власники пасік або уповноважені ними особи отримують паспорт пасіки та додаток до нього. Видача ветеринарно-санітарного паспорта пасіки передбачена ст. 13 Закону України "Про бджільництво" 

 Задля виявлення хворих бджолиних сімей, встановлення причини захворювання, визначення джерела, шляхів заносу, ступеня поширення  інфекції (інвазії) та вжиття необхідних заходів, для попередження розповсюдження інфекції серед інших бджологосподарств фахівцем ветеринарної медицини проводиться клінічний огляд пасіки.  

 Держпродспоживслужба України рекомендує застосовувати норми глави 4.14 Кодексу здоров’я наземних тварин Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) (у редакції 2018 року) та проводити клінічний огляд не менше як 10% бджолосімей пасіки, від яких здійснювався відбір зразків, за умови її епізоотичного благополуччя та наявності ветеринарно-санітарного паспорта. Якщо ветеринарно-санітарний паспорт видається вперше, то клінічному огляду підлягають 100% бджолосімей пасіки.

Сплата коштів за надання послуг відбувається відповідно до наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 25.02.2021 № 395 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12 березня 2021 р. за № 315/35937). Розміри оплати за надання послуг визначені і є однаковими для всіх регіонів України.

Реєстрація потужностей (пасік) здійснюється на безоплатній основі протягом 15 робочих днів. Оператору ринку необхідно лише подати заяву до територіального органу Держпродспоживслужби за місцем розташування потужностей та детальну інформацію про вид діяльності.

При зміні назви чи адреси пасіки, її власник повинен поінформувати про це управління Держпродспоживслужби протягом 10 днів.

Також, необхідно відмітити, що відповідно до Порядку реєстрації пасіки затвердженого Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року № 338 пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом в органах місцевого самоврядування.

  Реєстрація пасіки здійснюється після видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки  територіальним органом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

 Реєстрація проводиться за заявою про реєстрацію пасіки власника пасіки або уповноваженої ним особи в день звернення. До заяви додається засвідчена заявником копія паспорта пасіки.

Слід також зазначити, що Розпорядженням міського голови Сергія Гаджука від13 травня 2022 року оновлено склад постійно діючої комісії із встановлення факту отруєння бджіл на території Ямпільської міської територіальної громади.

Власники пасік повинні виконувати вимоги законодавства України з питань бджільництва. Недотримання цих вимог значно ускладнює або ж унеможливлює позитивне вирішення спірних питань, що можуть виникнути під час ведення господарської діяльності.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь