ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Україна – країна-кандидат у члени ЄС. Але це ще не все

Дата: 27.06.2022 11:33
Кількість переглядів: 330

Фото без опису

23 червня 20220 року відбувся історичний для нашої країни саміт Європейської ради. Лідери 27 країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС для України. Відбулось одне з найважливіших рішень для України за всі 30 років її незалежності.

Які переваги  статусу кандидата в ЄС для України та що далі доведеться робити для вступу?

Статус кандидата – це юридичне закріплення початку вступу України до Євросоюзу. ЄС офіційно розглядатиме Україну як майбутнього члена ЄС і допомагатиме нам стати ближче до цієї мети : і фінансами, і консультаціями.

Україна зможе отримати допомогу від ЄС для важливих реформ, покращення правової системи та економіки. У статусі кандидата пріоритетними будуть саме ті реформи, які наблизять нас до ЄС.

Україна зможе отримати фінансову допомогу від ЄС, зокрема гранти та інвестиції.

Зі статусом  кандидата Україна буде більш привабливою для інвесторів, адже це показує наші наміри повністю адаптувати своє законодавство до європейського.

Це рішення також може посилити позиції України на майбутніх перемовинах з  росією, адже кандидатство – чіткий і потужний сигнал кремлю, що європейський курс України незворотній.

Шлях України до членства ЄС залежить від того, наскільки якісно та швидко ми проведемо реформи, аби відповідати праву та стандартам ЄС.

На основі того, як буде іти прогрес України, ухвалюватиметься рішення про її подальшу інтеграцію.

Для кожної іншої країни досвід від кандидатства до вступу в ЄС – це свій унікальний процес.  Наприклад, для Болгарії, Румунії та Хорватії весь процес зайняв від 10 до 12 років. Словаччина приєдналась до ЄС вже через 5 років. Найшвидше приєднались Австрія, Фінляндія та Швеція - усього за 2 роки. Туреччина ж стала кандидатом у 1999 році, але і досі не змогла завершити процес перемовин через проблеми у сфері  прав людини.

Тож наскільки швидко Україна пройде шлях від кандидатства до вступу в ЄС залежить лише від неї. Завданням України є втілення реформ , про які вона домовиться з Євросоюзом. ЄС очікує від нас більшого прогресу у судовій реформі та боротьбі з корупцією. Також Україна повинна працювати над відповідністю так званим Копенгагенським критеріям: посиленням інституційних спроможностей забезпеченням демократії та верховенства права.

Європейська Комісія відстежуватиме, наскільки якісно Україна виконує «домашні завдання». Вступ до ЄС відбувається на основі встановлених критеріїв та умов. Це добре тим, що дозволяє будь-якій країні в процесі прогресувати та розвиватись на основі власних переваг.

Нас чекає довга і плідна робота. Але ми готові до неї. Весь світ став свідком української цілеспрямованості та мотивованості. А за допомогою країн-партнерів змінювати країну на краще буде ефективніше.

За матеріалами SPRAVDI


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь