ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ДЕНЬ СКОРБОТИ І ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

Дата: 22.06.2022 09:15
Кількість переглядів: 217

 

Фото без опису

Щороку 22 червня українці відзначають День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. 81 рік тому, о 04:00 ранку, незважаючи на підписаний Договір про ненапад між Німеччиною і Радянським Союзом, німецькі війська атакували кордони СРСР.

У листопаді 2000 року третій Президент України Леонід Кучма видав Указ, у якому йшлось про впровадження національного пам’ятного дня на честь всіх загиблих у нищівній війні, що почалася між нацистською Німеччиною та Радянським Союзом 22 червня 1941 року.

Варто сказати, що наша держава зазнала найбільших втрат за роки війни. Порівняння проводиться не тільки з тодішніми радянськими республіками, але й з усіма країнами-учасницями військових дій. Історики стверджують що війна забрала життя 5 мільйонів українських військових, 5 мільйонів мирних жителів, а понад 2 мільйона стали примусовими гастарбайтерами у нацистській Німеччині. Мільйони людей втратили свої домівки, знищені були цілі міста та села.

Під час німецько-радянської війни українці відчули на собі надзвичайно великий тиск з боку двох тоталітарних систем: нацистської та комуністичної. Українці зазнавали переслідувань як від одних, так і від інших. Німеччина спричинила Голокост, масове знищення населення, розгорнення таборів смерті. Проте жорстокість комуністичної влади була не меншою: масово розстрілювалися політичні в’язні, мирне населення назавжди вивозилося у заслання. Тому День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни – це не тільки скорбота за тими людьми, які постраждали від рук нацистів. Вшановуються також і ті, хто втратив життя та свободу внаслідок репресій з боку тоталітарного режиму Радянського союзу.

Ця подія, під час якої кожен українець згадує трагічну долю свого роду та важку участь своїх дідів та прадідів, є офіційною та відзначається на національному рівні. У 2011 році Верховна Рада України одноголосно впровадила хвилину мовчання, якою громадяни о 10:00 по всій країні вшановують пам’ять жертв однієї з найжахливіших воєн. 

Наш обов’язок – навіки зберегти світлу пам'ять про тих, хто боровся за перемогу у цій жахливій війні. І вічна пам'ять тим, хто загинув від рук нацизму.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь