ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

РОЗ'ЯСНЕННЯ З ПРИВОДУ ПІДВИЩЕННЯ ВАРТОСТІ МЕДОГЛЯДІВ В ЯМПІЛЬСЬКІЙ ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ЛІКАРНІ.

Дата: 14.06.2022 12:45
Кількість переглядів: 367

Фото без опису

Ямпільська районна газета "Ямпільські вісті"

Пряма мова

Про підвищення тарифів на платні медичні послуги

10 червня ц.р. відбулась чергова сесія Ямпільської міської ради. Зокрема, одне із затверджених питань стосувалось тарифів на платні медичні послуги, що надаються КНП «Ямпільська територіальна лікарня». Мова йшла про медичні огляди для водіїв, на отримання зброї, щорічні огляди для працівників шкіл, ДНЗ, підприємств. Більше роз’яснень із цього питання надав директор закладу Олег Шеремет, а також розповів, чим викликане підвищення тарифу на платні послуги, кого воно стосуватиметься і якими будуть нові розцінки.

Кошти НСЗУ виділяються на лікування пацієнтів

- Фінансування лікарні, а ми є підприємством, відбувається за кошти НСЗУ за надані нами послуги. Чим більше послуг надано – тим і більша сума надходить лікарні. Відповідно до Постанови КМУ №1440 від 29.12.2021 року «Деякі питання реалізації Програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2022 році» нам регламентовано витрату із коштів НЗСУ. У одному із пунктів, зокрема, йдеться те, що НСЗУ в межах Програми медичних гарантій укладає договори про надання медичних послуг за Програмою медичних гарантій, крім медичних послуг, включених до переліку платних послуг, які надаються в державних, комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах, затверджених постановою КМУ від 17 вересня 1996 року. Тобто, платні послуги не можуть фінансуватись за рахунок коштів НСЗУ. Кошти виділяються на лікування хворого, надання йому допомоги і проводити за ці кошти платні медичні огляди ми не можемо. Це вже ази Бюджетного кодексу.

Зарплати виросли у 3 рази, а тарифи підіймаємо у 2,5 раза

- У нас у закладі надаються платні медичні послуги. Є відповідний госпрозрахунковий підрозділ, який фінансується виключно із зароблених коштів на такі послуги. У зв’язку із тим, що із нового року увійшла в дію ініціатива Президента України і є відповідна Постанова КМУ про проведення доплат медичним працівникам, а саме лікарям до рівня 20 тис. грн. та медичним сестрам до 14,5 тис. грн. заробітних плат. Відповідно, ми на виконання цього документа і підняли заробітні плати нашим працівникам, в т.ч. і тим, які надають платні медичні послуги. Варто розуміти, що в кожній медичній послузі складова вартості - 90% це заробітна плата. Це наш вимушений крок. І теж, враховуючи соціальний стан людей, ми не йшли до максимуму підняття тарифів.

Медогляд водія зріст на 340 грн., а на отримання зброї - на 332 грн.

- Попередньо були проведені розрахунки та калькуляції кожної послуги. Якщо раніше попередній медичний огляд кандидатів у водії та водіїв коштував 216 грн., то зараз вже його вартість буде 556 грн. На отримання зброї медогляд коштував 224 грн., став 556 грн. Зауважу, що у сусідів, як от в Чернівцях, вже 5 років вартість послуги 650 грн., Могилеві-Подільському та Крижополі - по 300 грн., Томашполі - 600 грн. Ми до цієї пори ледве кінці зводили по спецрозрахунку через досить лояльні тарифи. Окрім того, вище згадані тарифи у сусідів теж будуть переглядатись і новий тариф сягатиме до 1 тис. грн.

Підвищення не зачепить все населення

- Якщо людина вже купила авто, то знайде кошти для проходження медогляду. Так само і зі зброєю, бо, ясна річ, що це не дешеве задоволення. Бабуся із села не приїде проходити медогляд у кандидати водія. А ті, які це будуть роботи, або пройдуть за рахунок роботодавця, якщо мова йде про підприємців чи водіїв категорії С. Що стосується водіїв, а також працівників шкіл чи ДНЗ, за їх медогляди платить роботодавець, тобто у нашому випадку міськрада, підприємець. Підвищення тарифів не стосується всього населення і наші дії викликані тим, аби виплатити заробітні плати працівникам, що задіяні в наданні платних медичних послуг.

Безкоштовно працюють у військово-медичних комісіях

- Наші лікарі від початку війни безкоштовно працюють у військово-медичних комісіях. Два місяці працювали майже щодня і без вихідних. Наголошу, що ця робота доволі складна та об’ємна. Доводилось засиджуватись до пізньої ночі, аби після оглядів впорядкувати документацію, зробити відповідні записи. Також наші лікарі проводять безкоштовні огляди для дітей-сиріт, під опікою, батьків, що хочуть взяти дітей, первинні огляди дітей та ін.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь