A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ДЗИГІВЧАНИ ПОВЕРНУЛИ ВТРАЧЕНЕ

Дата: 08.06.2022 10:02
Кількість переглядів: 247

У селі Дзигівка зберігся римо-католицький костел початку ХІХ століття, який становить величезну цінність для села не тільки як пам’ятник архітектури, а і костел, що належить до дієцезіального духовенства.

Високий мурований римо-католицький храм з двоскатним дахом був побудований 1803 року коштом В. Ярошинського. Відкриття костелу датовано 1804-м роком, окрасою якого стала скульптура Божої Матері заввишки 16 метрів, що стояла на площі перед будівлею костелу. Її у 1919 році було зруйновано більшовицькою владою.

Та через століття, а саме у 2020 році міський голова Сергій Гаджук разом з активістами громади вирішили спільно реалізувати проект та відновити окрасу села.

До процесу долучились – Ямпільська міська рада, депутат Вінницької обласної ради Володимир Кістіон, спонсори та меценати, підприємці, мешканці Дзигівки, небайдужі.

Роботи тривали півтора року. За цей час реконструювано площу - її вимощено сучасною бруківкою, посаджено зелені насадження, встановлено лавочки та смітники. Та найголовніше встановлено колону з Божою матір’ю. Скульптуру Божої Матері замовляли в Польщі. Вона заввишки 1,2 м, виготовлена зі скловолокна та встановлено на 16 метрову колону.

7 червня 2022 року відбулось урочисте відкриття після реконструкції та освячення встановленої скульптури.

На захід прибули віруючі з інших куточків України та духовенство різних конфесій, зокрема владика Єпископ Броніслав Бернадський – настоятель храму сходження Діви Марії с.Городківка, ксьонз Богдан, ксьонз Вдадислав та отець Василь- священник Української православної церкви України, мешканці села та всі, ті небайдужі, силами яких реалізовували проєкт.

На площі відбулась святкова месса, спільна молитва, освячення скульптури Божої матері. Потім віруючі пройшли через все село хресною ходою.

Владика сердечно подякував священикам, а також місцевим вірним та небайдужим за їхню чудову ініціативу, а також Ямпільській міській раді в особі міського голови Гаджука Сергія, Кістіону Володимиру та всім, хто долучився до проєкту за підтримку і співпрацю.

Щиро тішить той факт, що в нелегкий час військової агресії, не дивлячись на приналежність до різних конфесій та віросповідань люди об’єднались навколо чудової справи та змогли повернути втрачену сотню років назад святиню. Це в черговий раз демонструє притаманну українцям гідність та повагу до кожного громадянина нашої країни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь