A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГЕНОЦИДУ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ

Дата: 18.05.2022 09:09
Кількість переглядів: 170

Фото без опису

Повномасштабна агресія росії проти України  та її народу триває вже майже 3 місяці. Утім, ми добре знаємо, що насправді агресія розпочалася ще 2014 року – з моменту окупації російськими військами Кримського півострову, унаслідок чого багато кримських татар(ок) та українців/ок зазнали переслідувань або вимушені були полишити свої домівки.

На жаль, в історії кримськотатарського народу 2014 рік не був першою подібною трагедією.

1944 року їм уже довелося пережити депортацію, коли майже 200 тисяч людей втратили свій дім, а ще тисячі – загинули.18 травня 1944  радянська влада розпочала операцію з депортації кримських татар, закинувши їм масове дезертирство та співпрацю з ворогом.

За даними Українського інституту національної пам’яті за перші роки після переселення - від голоду, виснаження і хвороб померли, за різними оцінками,  понад 46% всіх депортованих. Серед померлих за перший рік майже половина – діти до 16 років.  

Понад 20 років радянська влада повністю заперечувала злочинний характер своїх дій. У 1967 році Верховна Рада СРСР визнала необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар, але вони так і не отримали права повернутися до Криму. Заборона діяла до 1989 року.

Україна, як держава на законодавчому рівні Постановою Верховної Ради України  12 листопада 2015 року визнанала депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.

Також до 70 річниці депортації кримців з 2014 року впроваджено відзначення  18 травня Дня боротьби за права кримськотатарського народу. Кожна людина має право на проживання на території своєї історичної Батьківщини. День боротьби за права кримськотатарського народу дозволяє нагадати, що кожна людина, невелика народність або нація має право на свободу, мирне існування та добробут на теренах рідної землі.

#CrimeaIsUkraine

#КримЦеУкраїна

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь