A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

У Ямполі працює пункт прийому вторсировини

Дата: 27.04.2022 16:50
Кількість переглядів: 352

Фото без опису

Разом із першими весняними квітами наші узбіччя, вулиці, дороги, береги також уквітчані і різноманітним сміттям – пет-пляшками, пакетами, скляною тарою та ін. Щороку громада то все прибирає, але із кожним роком цього «добра» не меншає. Трішки починають, вже законодавчо, нас вчити відмовлятись від поліетиленових пакетів, обмежувати їх вжиток та ін. Але екологічне питання продовжує залишатись відкритим, адже в житті людини, біля людини і від людської діяльності завжди буде сміття. Питання в іншому…. Як навчитись правильно з ним поводитись-дружити? Адже якщо змінити підхід до цього питання – щось можна віддати на вторинну переробку, чомусь надати друге життя та ін.

«ЯВ» мали розмову із регіональним директором «Утильвторпрому» ямпільчанином Володимиром Хижняком, який займається закупівлею вторсировини, транспортуванням та утилізацією небезпечних відходів.

- Ось зараз у місті проходив місячник із благоустрою. Люди прибирали вулиці, береги. Зібрали все і відвезли на смітник. А можна ж зібрати у мішки, посортувати і відвезти до пункту прийому вторинної сировини. Отримати за зібране кошти чи обміняти на побутові засоби для прибирання дому. Ми також співпрацюємо із лікарнею, медзакладами, фермерами та ін. Ось, наприклад, із використаних крапельниць будуть зроблені пластикові вікна, а з шприців, тобто поліпропілену – миски, відра. Скло ж спершу сортується. Біле йшло на Житомир, де знову перетворювалось на медичне скло, а кольоре відправлялось в Західну Україну. З автомобільної гуми після переробки можна отримати ще 4 продукти – газ для опалення приміщення, дизпаливо недоочищене, але гідне для КАМазів на час збору урожаю та жнив, металобрухт та чистий вуглець, який можна брикетувати, - розповідає журналістам «ЯВ» Володимир Хижняк.

Звісно, через повномасштабне вторгнення рф на територію України трішки призупинився процес переробки. Але ось у м.Дніпрі вже починають відновлювати потужності та приймати сировину для переробки.

Також у розмові Володимир Хижняк поділився ідеєю виготовлення паливних брикетів із опалого листя.

- Ось нещодавно повернувся із підприємства, яке виготовляє обладнання для цього. Якщо раніше воно було лише закордонне, то вже є українські виробники. Для цього потрібне сухе або підсушене листя. Навіть минулорічне підійде. У процесі додається вода, головне, аби не свіже. Вартість обладнання орієнтовно біля 150 тис. грн. Зараз детально вивчаю всі нюанси і шукаю виходу на владні інституції задля підтримки. Маю також колег, що в м.Вінниці приймають поліетиленові пакети. Їх варять, під температурою додають пісок і виготовляють полімерпіщані каналізаційні люки, - розповідає співрозмовник.

Біля колишнього Ямпільського консервного заводу працює пункт прийому вторсировини. Вже біля 5-ти років приймає та сортує все Оксана Литвак. Містяни добре знають жінку, буває, передають їй вторсировину, приїздять, а інколи і просто підкидають все під двері.

- Останніх два тижні приємно вразили переселенці, що проживають в нашому місті. Вони так свідомо і акуратно привозять до пункту зібране. І тут мова не йде про матеріальне заохочення, бо вони просто навчені це робити і прибирати після себе. Ось 1 кг скла вартує 50 коп., а макулатура по 1 грн. Металеві банки з-під пива та газованих напоїв найдорожчі. Кілограм коштує 8 грн. Ми в залежні від транспорту та роботи переробки і великих містах. В основному підзбируємо вантаж для машини об’ємом у 20 тонн, аби розумно все завантажити – скло, пляшки та ін., – розповідає пані Оксана.

Хочемо ще раз звернути містян та гостей на можливість здачі вторинної сировини. Якщо ви вже витрачаєте час і бензин задля транспортування зібраного на сміттєзвалище, то чи не краще відвезти його до пункту? Є люди, які добросовісно працюють у цій невдячній екологічній сфері, думають про благо, а хтось просто переступає і не задумується, що до всього можна підійти із розумом та господарським хистом.

За матеріалами газети "Ямпільські вісті"

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь