A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ДЕНЬ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Дата: 07.12.2021 09:40
Кількість переглядів: 274

Фото без опису

7 грудня в нашій державі відзначається свято народовладдя  - День місцевого самоврядування.

День місцевого самоврядування встановлений згідно з Указом Президента від 25 листопада 2000 року. День місцевого самоврядування – це свято української громади. В словнику української мови Грінченка громаду визначено, передусім, як «товариство рівноправних осіб, суспільство». Саме громадський, а не державний устрій був невіддільною рисою українського народу. Тут можна згадати і поняття громади як базової форми життя українських селян і запорізьке козацтво, з його майже демократичною формою правління, і реформаційні рухи в Україні ранньомодерного періоду.

Цей день є святом кожної територіальної громади, кожного села, кожного громадянина.

Відзначення цього свята є підтвердженням самоврядних традицій багатьох поколінь українців, це свято притаманного українцям способу суспільного життя, в основі якого самоврядне суспільство.

Михайло Грушевський ще у 1892 році так висловлював своє переконання щодо ролі громади та держави в історії: «…не збавляючи ціни держави, як культурної і поступової форми, одначе тільки тоді можемо встоювати за неї, коли вона дає змогу духовно-моральному, економічному і політичному розвитку громади».

Але понад 300-річне перебування у складі Російської імперії, а потім під 70-річним більшовицьким пануванням, завдало досить потужного удару по принципах українського народовладдя. Навіть саме слово «громада» в Радянській Україні намагалися витіснити російським словом «община», а за громадою закріпити лише значення сільської територіальної громади.

Сьогодення органів місцевого самоврядування, як завжди, напружене, переповнене турбот про розвиток громад, підвищення життєвого рівня їх мешканців, наповнення місцевих бюджетів, належного і ефективного утримання об’єктів соціальної сфери та комунальної власності.

Зрозуміло, що зміни на краще самі по собі не приходять. Це запорука щоденної праці, умілої організації життя громадян, налагодження ділових партнерських стосунків між органами місцевого самоврядування, виконавчої влади, виробниками, підприємцями, мешканцями сіл. 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь