ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

НА СПОМИН ДУШ СВІЧА ГОРИТЬ

Дата: 26.11.2021 07:02
Кількість переглядів: 266

 

День жалю…День скорботи, печалі запалив нашу пам'ять.

Свічки-це ті душі, листочки опалі, хто став тінню в голодні роки.

Фото без опису

         День пам'яті жертв голодоморів, був запроваджений Указом Президента України у 1998 році. У 2006 році Законом України Голодомор 1932 – 1933 років був визнаний геноцидом. Історія людства засвідчує чимало голодних років, спричинених природними бідами — посухами, повенями, нищівними тайфунами тощо. В історії нашої країни закарбувався нечуваний терор комуністичних головорізів, які мали на меті знищити великий український народ методами масових вбивств - тотальними голодоморами. Щорічно в четверту суботу листопада Україна завмирає в хвилині мовчання. Народ України схиляє голову, перед трагічною сторінкою свого життя. Тисяча дев’ятсот тридцять третій рік… тридцять чорний рік. Прах семи з половиною мільйонів стукає в наші серця. Гірка, жорстока розправа над українським населенням за спроби непокори новій владі. Голод став зброєю масового біологічного знищення українців, руйнуванням традиційного українського устрою життя, призвів до морально - психологічних змін у свідомості нації.

Пекельні цифри та слова

У серце б’ють, неначе молот.

Немов прокляття ожива

Рік тридцять третій

Голод, голод…

В кожному населеному пункті в цей день проводяться мітинги-реквієми, правиться панахида, у віконечках мерехтять свічки пам’яті. Українці схиляють голови у скорботі, вшановуючи пам'ять загиблих під час голоду 1932-1933 років.

Не оминув голод і Ямпільщину, хоча документально підтверджуючі документи відсутні. Але жива пам'ять народна, з допомогою якою ми по крупинках відновлюємо трагічні сторінки історії нашого краю. Це спогади ямпільчанок Альбіни Кайтанівни Козік, Зінаїди Крохмалюк, Анастасії Новіцької, автобіографічна повість Павла Наніїва «Лозинова труна» в якій розкривається весь трагізм подій колективізації, розкуркулення і встановлення нових порядків на нашій території.

З книги П. Наніїва «Лозинова труна»:« З настанням літа вулиці в селі завмерли, лише зрідка можна було зустріти живих людей, та й ті блукали, мов примари, - худющі, виснажені, з каламутними очима, з обличчям чорніше чорної землі. Здебільше то були прийшлі жебраки з Черкащини, Київщини, Уманщини – літні чоловіки, каліки, жінки із саквами, торбами на плечах, з малятами на руках. Вони ходили від хати до хати, вимінювали одіж на щось їстівне, інші просто канючили, бо нічим було міняти. … Голодних людей блукало тоді по селах багато… Знеможені, вони падали на вулицях, і нікому було їх ховати на цвинтарі, бо ні у кого не вистачало сил. … новий голова колгоспу Іван Маріуца міцно тримався на ногах і встановив порядок, за яким ховати мерця повинен той господар, біля чийого обійстя виявився труп. Так і закопували померлих жебраків там, де їх знаходили, без труни, без прощального слова, без хреста й похоронного дзвону.»

 Саме тому в ці дні звучать поминальні дзвони, горить свіча вічної пам’яті . Майже 20 країн визнали голод в Україні 1932-33 років геноцидом української нації. Однак це питання досі викликає запеклі дискусії серед істориків та політиків, а низка країн, серед яких Росія, заперечують геноцид. Україна ж пам’ятає!

Ніде нехай такого більш не буде!

Хай день новий життя несе нове.

Вклонімось низько сонцю й хлібу, люди1

В достатку Україна хай живе.

           Цьогорічні вшанування відбуваються в особливих умовах, в умовах пандемії.        

       Вшанувати пам'ять жертв Голодомору в умовах карантинних обмежень можна традиційною хвилиною мовчання о 16:00, 27 листопада, а також запаливши на підвіконнях своїх осель свічку у пам'ять про вбитих голодом.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь