A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ПОВОДЖЕННЯ З ВІДПРАЦЬОВАНИМИ  ЕЛЕМЕНТАМИ  ЖИВЛЕННЯ

Дата: 16.11.2021 15:36
Кількість переглядів: 235

 

До уваги мешканців міста!

Фото без опису

        З метою запобігання негативному впливу відпрацьованих побутових хімічних джерел струму на здоров’я людини і навколишнє природне середовище, а також задля створення ефективної системи їх збирання, В МАГАЗИНІ «АТБ – МАРКЕТ» (м. Ямпіль, вул. Соборна, 23/14), ВСТАНОВЛЕНА  ЕКО-УРНА для збору відпрацьованих елементів живлення (батарейки). При накопиченні 50-ти кілограмів батарейок здійснюється їх вивіз кур’єрською службою «Нової пошти» до м. Дніпро для подальшої утилізації. Прохання до жителів гостей міста не викидати куди-небудь відпрацьовані елементи живлення, а приносити їх в АТБ – Маркет до еко-урни.

      Винахід звичайної  пальчикової батарейки був спричинений бажанням полегшити людське життя. Проте, як це часто буває, на практиці все виявилось не так просто.

     Побутові хімічні джерела струму в залежності від їхнього типу (батарейки, портативні акумулятори тощо) містять важкі метали (цинк, марганець, кадмій, нікель, свинець, ртуть) та інші небезпечні речовини. Потрапивши у навколишнє середовище, відпрацьовані батарейки руйнуються, внаслідок чого шкідливі компоненти, що є в їх складі, випаровуються та вимиваються в навколишнє середовище.

     Токсичні речовини переносяться повітряними потоками і випадають на землю, інколи неподалік від первинного джерела, а подеколи дуже далеко від нього, проникаючи глибоко в ґрунт і воду. Достатньо лише одного пальчикового елемента живлення щоб забруднити 20 квадратних метрів ґрунту або 400 л води.

     Проблема поводження з батарейками в Україні має комплексний характер і зумовлена багатьма причинами. Ось деякі з них:

- відсутність системи роздільного збирання цих відходів та низька інвестиційна привабливість цієї сфери;

- відсутність потужностей з утилізації цих відходів;

- неспроможність суб’єктів господарської діяльності протягом багатьох років самостійно створити і впровадити стабільну і розгалужену систему збирання та утилізації відходів;

- відсутність організаційно-економічних механізмів забезпечення збирання та залучення цих відходів у господарський обіг тощо;

- недостатня увага з боку держави, зокрема відсутність програмних та інших  нормативно-правових актів, спрямованих на вирішення цієї проблеми.

     Тільки відповідальне поводження, зокрема, роздільний збір та сортування батарейок, дозволить попередити отруєння водних ресурів і грунтів. Крім того, подальша переробка побутових хімічних джерел живлення на спеціалізованих підприємствах забезпечує значний економічний ефект, оскільки дозволяє виробляти з них луг, графіт, цинк та інші речовини для промисловості та медицини.

     Пам’ятаймо, чиста екологія – запорука нашого здоров’я!

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь