A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Не паліть, нам цим дихати!    

Дата: 22.10.2021 16:45
Кількість переглядів: 379

 

 

З року в рік, з настанням осінньої пори дорослі та діти змушені дихати димом. Крім того, дим довго зависає в повітрі чим завдає шкоду здоров’ю людини та природі.

 Але, на превеликий жаль, жителі Ямпільщини рідко звертають на це увагу…

Коротко про головне:

  • Спалювання листя, трави, гілля, будь-якого сміття заборонено законодавством;
  • Спалювання рослинних залишків, сміття шкодить здоров’ю людей та довкіллю, створює небезпеку для життєдіяльності;
  • Зазначені протиправні дії згідно чинного законодавства України тягнуть за собою адміністративну відповідальність, накладання та стягнення з порушників штрафів.

При згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється майже 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бенз(а)пірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для  нашого організму речовин.

Додаткова проблема полягає в тому, що із  сухою травою, як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згоранні, скажімо поліетиленового пакету, в повітря йде до 70 різноманітних хімічних сполук , більшість з яких отруйні для людини. Саме вони стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від горіння пластикового сміття містить канцерогенні полі циклічні вуглеводні. Постійно подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

 

Ямпільська міська рада попереджає про адміністративну відповідальність за спалювання опалого листя, всіх видів відходів на території домоволодінь, підприємств, установ, організацій і населених пунктів відповідно до ст. 9 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст.16, ст.22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», та «Правил благоустрою населених пунктів Ямпільської міської ради».

       За порушення законодавства громадяни нестимуть адміністративну відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 340 до 1360 грн.

Якщо ви бачите, як несвідомі громадяни палять листя чи сміття то звертайтесь за телефоном -  0678369769.

         

На завершення ще раз закликаємо мешканців Ямпільської територіальної громади не палити листя, гілля, сміття, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу, в якому живете ви та ваші родини.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь