A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Чи можливо безоплатно приватизувати земельну ділянку

Дата: 01.04.2021 09:14
Кількість переглядів: 487

 

 

Чи можливо безоплатно приватизувати земельну ділянку на підставі рішень органів місцевого самоврядування, прийнятих до 2015 року?

Фото без опису

         З такими запитаннями мешканці Ямпільської територіальної громади звертаються до Бюро правової допомоги. Для правової обізнаності широкого кола громадян подаємо наступну інформацію.

         Відповідно до статті 116 Земельного кодексу України (далі ЗКУ) громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішеннями органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим  Кодексом або за результатами аукціону.

         Повноваження органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування закріплені в статті 122 ЗКУ. Відповідно до частини першої цієї статті сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

         В силу положень пункту 34  частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються відповідно до закону питання регулювання земельних відносин.

         2 червня 2015 року Верховною Радою України був прийнятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою» № 497-VIII (далі Закон 497), яким статтю 22 Закону України «Про землеустрій» доповнено частиною другою такого змісту: «Рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування про надання дозволу на розробку документації із землеустрою приймається виключно у строки та лише у випадках, передбачених цим Законом та Земельним кодексом України. Зазначене рішення надається безоплатно та має необмежений строк дії». Ця норма поширюється на рішення, які були прийняті після набрання чинності Законом 497.

         Що стосується рішень, які були прийняті та не виконані до набрання чинності Законом 497, то дані правовідносини врегульовані законодавцем наступним чином.

         Згідно пункту 2 розділу II Прикінцеві та перехідні положення Закону 497 прийняті і не виконані до набрання чинності цим Законом рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування про надання дозволів на розроблення проектів  землеустрою щодо створення нових та впорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань зберігають чинність протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом, а розроблені відповідно до цих рішень проекти землеустрою після погодження в порядку, встановленому статтею 186-1 ЗКУ, підлягають затвердженню органом, який надав дозвіл на їх розроблення, та є підставою для внесення відповідних відомостей до Державного земельного кадастру.

 Закон 497 набрав чинності 27 червня 2015 року. Таким чином, рішення органів місцевого самоврядування про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, які були прийняті і не виконані до 27 червня 2015 року, станом на даний час вважаються такими, що втратили чинність.

У разі, якщо такі громадяни зацікавлені у приватизації земельних ділянок із земель комунальної власності різного роду цільового використання в межах норм безоплатної передачі земельних ділянок визначених статтею 121 ЗКУ, то їм необхідно подавати  клопотання до Ямпільської міської ради.

У клопотанні має бути зазначене цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки.

При необхідності отримати безоплатно додаткову правову інформацію громадяни можуть звертатися безпосередньо до Бюро за адресою: м. Ямпіль, вул. Соборна, 59 у такі дні та години: понеділок - п’ятниця з 09.00 до 18.00, або зателефонувавши за номером 2-18-33.

      Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги   

 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

 

 

Анатолій Кислий

заступник начальника відділу

«Ямпільське бюро правової допомоги»

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь