A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Чи можна продати земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства або товарного сільськогосподарського виробництва, яка перебуває в оренді?

Дата: 16.02.2021 09:41
Кількість переглядів: 7936

 

З наближенням моменту відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення актуальними стають питання порядку продажу таких земельних ділянок. До Ямпільського бюро правової допомоги часто звертаються власники земельних ділянок які перебувають в довгостроковій оренді з питаннями, чи зможуть вони продати свою земельну ділянку, яка перебуває в довгостроковій оренді, та чи може її купити хтось крім орендаря.

Фото без опису

На даний момент, відповідно до пункту 15 Перехідних положень Земельного кодексу України купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян для ведення товарного сільськогосподарського виробництва або для ведення особистого селянського господарства не допускається.

Для власників зазначених вище земельних ділянок можливість продати їх з’явиться починаючи з 1 липня 2021 року -  дати набрання чинності Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення”.

Згідно положень цього закону до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

Відповідно до статті 659 Цивільного кодексу України продавець зобов'язаний попередити покупця про всі права третіх осіб на товар, що продається (в тому числі право оренди). У разі невиконання цієї вимоги покупець має право вимагати зниження ціни або розірвання договору купівлі-продажу, якщо він не знав і не міг знати про права третіх осіб на товар.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про оренду землі» орендар, який відповідно до Земельного кодексу України може мати у власності орендо­вану земельну ділянку, має переважне право на придбання її у власність у разі продажу цієї земельної ділянки, за умови, що він сплачує ціну, за якою вона продається, а в разі продажу на аукціоні - якщо його пропозиція є рівною з пропозицією, яка є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону.

Орендодавець зобов'язаний повідомити в письмовій фор­мі орендаря про намір продати земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається.

У разі відмови орендаря від свого переважного права на придбання орендованої земельної ділянки до нового влас­ника такої земельної ділянки переходять права та обов'язки орендодавця за договором оренди цієї земельної ділянки. Не допускається продаж орендованих земельних ділянок дер­жавної або комунальної власності без згоди на це орендаря.

Орендар може придбати земельну ділянку, що перебуває в оренді, за умови згоди орендодавця на продаж цієї земельної ділянки.

Таким чином, починаючи з 1 липня 2021 року власник земельної ділянки  для ведення особистого селянського господарства або товарного сільськогосподарського виробництва, яка перебуває в оренді, може продати її за ціною не нижче її нормативної грошової оцінки фізичній особі громадянину України.

Перед тим як заключити такий договір купівлі продажу власник земельної ділянки в обов’язковому порядку має письмово повідомити орендаря про намір продати земельну ділянку та зазначити ціну продажу й інші умови продажу, для цього можна надіслати орендарю лист з повідомлення про вручення. Орендар має переважне право викупити у власника земельну ділянку на цією ж ціною і на тих же умовах які власник вкаже в письмовому повідомленні. Крім того переважне право на придбання земельної ділянки може бути передано її орендарем іншій особі, про що орендар має письмово повідомити власника земельної ділянки.

Також договір оренди землі, якщо інше не зазначене в ньому, не припиняє свою дію у зв’язку із зміною власника землі. Тому власник також має попередити покупця земельної ділянки про умови та строк дії договору оренди землі (бажано додати копію договору оренди з усіма додатками до договору купівлі продажу).

Таким чином дотримавши всіх умов передбачених законодавством, власник може продати земельну ділянку яка перебуває в довгостроковій оренді, покупцю який виявить бажання її купити.

Отримати більш детальну консультацію з цього та інших правових питань, та отримати допомогу у складанні  заяв ви можете в Ямпільському бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Ямпіль, вул. Соборна, 59, 1-й поверх, ми працюємо з понеділка по п’ятницю, з 9 до 18 години, тел. 2-18-33.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги     0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь