A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Не несіть на кладовища штучні квіти

Дата: 02.05.2019 16:06
Кількість переглядів: 717

Напередодні поминальних днів ямпільчани активно прибирають на кладовищах біля могил своїх померлих родичів. Вицвілі, пошарпані вітром і часом пластикові квіти та вінки, засохла трава, бур’яни, зарослі – усе це громадиться у величезні терикони, які забруднюють територію кладовища.

Фото без опису

Деякі громадяни масово палять торішні вироби із пластика, таким чином отруюючи численними токсичними речовинами повітря та все живе, що ним дихає. Фахівці наголошують на тому, що під час спалювання пластикових квітів та вінків виділяється «ціла таблиця Мендєлєєва», а розкладання таких матеріалів у ґрунті триває протягом сотні років. Цю проблему неодноразово піднімають екологи, адже масштаби такого забруднення навколишнього середовища мають погані наслідки для здоров’я людей.

Щоб не спричиняти накопичення старих пластикових квітів та вінків, альтернативним варіантом є взагалі не нести їх на цвинтар. Краще принести на могилу живі квіти, які ніякої шкоди довкіллю не спричинять. Священослужителі уже давно виступають проти штучних квітів та вінків на кладовищах. Фахівці у сфері богословських наук стверджують, що вони не мають жодної богословської символіки, Ця традиція поширилася на нашій території ще в радянські часи, а от у Європі вона не знайшла підтримки, бо там впродовж століть існує звичай провідувати могили померлих з живими скромними квітами. 

Вшанування пам’яті покійних має починатися не з вибору квітки, а із шанобливого ставлення до їхнього останнього пристановища. Тому звертаємо увагу жителів Ямполя на необхідності систематичного прибирання могил своїх померлих родичів від сміття та бур’яну, щоб територія цвинтаря була облагородженою не тільки зовні, а й всередині. Якщо побачите недалеко могили, які давно уже ніхто, з якихось причин, не прибирає, не залишайтесь осторонь і, по можливості, наведіть лад на тому місці поховання. Тримати в чистоті та порядку територію, де поховані рідні, близькі та знайомі, – це має бути наше свідоме рішення, щоб можна було прийти з живими квітами в руках і пом’янути померлих, не пробираючись крізь зарослі та купи сміття.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь