A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Ямпільське бюро правової допомоги інформує!

Дата: 17.07.2019 10:31
Кількість переглядів: 559

Податкова знижка на розвиток дитини

         Багато хто задається запитанням: що таке податкова знижка?

         У підпункті 14.1.170 пункту 14.1 статті 14 Податкового Кодексу України визначено поняття податкової знижки.

 

         Відповідно до зазначеної норми податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених цим Кодексом;

         З 1 січня 2019 року вступила в дію податкова знижка на розвиток дитини. У разі, якщо діти відвідують гуртки, дитячі садки та інші програми навчання, їхні батьки мають право на податкову знижку.

        Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» від 03.07.2018 № 2477-VIII суттєво розширив сферу застосування вищезазначеної податкової знижки. Так, відповідно до підпункту 166.3.3 пункту 166.3 статті 166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року суму коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.  Попередня редакція вказаної статті закріплювала право на податкову знижку тільки щодо витрат на середню професійну та вищу освіту.

        Завдяки внесеним змінам батьки отримали можливість компенсувати частину коштів, які вони витрачають на дитячий садок, спортивну та музину школи, спеціалізовану школу, наприклад з поглибленим вивченням іноземних мов та інше.

        З метою отримання вищевказаної знижки потрібно написати заяву та подати до регіонального представництва Державної фіскальної служби України наступні документи: паспорт; ідентифікаційний номер; довідку з місця роботи про отриманий дохід за минулий рік і сплачені податки; копію свідоцтва про народження дитини; довідку про вартість навчання за рік; договір з навчальним закладом; довідку з навчального закладу про кількість навчальних місяців; декларацію про доходи батьків; платіжні документи.

       У підпункті 166.2.1 пункту 166.2 статті 166 ПКУ визначено, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

        Слід звернути увагу на те, що має бути офіційний договір із закладом освіти, в якому вказано хто надає/отримує послуги, суму оплати та термін надання послуги.

       Підтвердження витрат на додатковий розвиток дитини батьки надають наприкінці року.

       На отримання цієї знижки має право кожен громадянин, який працює і сплачує податки, окрім батьків, які являються фізичними особами-підприємцями.

                                                                          

А. Кислий

                                                            заступник начальника

                                                           Ямпільського бюро правової допомоги


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь