ЯМПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

У ямпільських криницях дослідили якість питної води

Дата: 15.01.2019 13:52
Кількість переглядів: 521

Фото без опису

У грудні 2018 року фахівцями Ямпільського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області (начальник Шарко А.А.) у м. Ямполі було проведено моніторингове дослідження води з 10 джерел децентралізованого водопостачання, тобто було відібрано проби питної води з громадських криниць, якими найчастіше користуються мешканці міста.

Детальніше про це нам розповіла начальник відділу Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ямпільського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Світлана Коріньовська:  «Проби були взяті у громадських криницях по вулиці Виноградній, Літовій та Замостянській, а вже Вінницькою регіональною державною лабораторією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів було проведено мікробіологічний та санітарно-хімічний аналіз відібраних проб, за результатами якого, загалом, стан питної води у криницях м. Ямполя задовільний. Проте, виявлено 5 джерел, які не відповідають вимогам державних санітарних правил, тобто вимогам до питної води, призначеної для споживання людиною, у зв’язку з перевищенням кількості нітратів в 1,5-2,5 рази від норми. Також у зразках із 5 джерел є невідповідність державним санітарним правилам по мікробіологічних показниках, а саме наявність загальних коліформ.

Найбільшу невідповідність показникам якості:

- у зв’язку з наявністю значної кількості загальних коліформ (до 180 КУО/100 куб.см) має питна вода із джерела по вулиці Літовій;

- у з в’язку з перевищенням норми нітратів у 2,8 рази та наявністю загальних коліформ (92 КУО/100 куб.см.) має питна вода в одній із криниць по вулиці Виноградній, що знаходиться недалеко від повороту на вулицю Літову.

Однак, є і надзвичайно приємна новина для ямпільчан. Найкращою за всіма показниками якості є питна вода із каптажу по вулиці Виноградній. Вона відповідає всім вимогам державних санітарних правил».

Нагадаємо, що в позаминулому, 2017 році, в рамках міської програми «Чисті джерела» Ямпільською міською радою було підтримано ініціативу ямпільчан щодо упорядкування каптажу (водного басейну) по вулиці Виноградній, адже цим питним ресурсом користується майже половина жителів міста. Територію навколо басейну було облагороджено, перекрито дах каптажу, обштукатурено стіни, зроблено вимощення та проведено дезінфекцію води. Такий підхід до збереження чистоти природного водного об’єкта дав свої результати, і саме тут, за результатами лабораторного дослідження, найбільш якісна питна вода.

 

Для того, щоб убезпечити себе від захворювань пов’язаних із вживанням питної води, яка не відповідає вимогам санітарних правил  Ямпільське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:

•      не вживати питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок! Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду;

•      утримувати криниці в належному санітарно-технічному стані: звернути увагу на наявність герметичного (без тріщин) вимощення, накриття, дашку, підставки для відра та чистого відра;

•      не використовувати для питних потреб воду з криниць, поблизу яких є джерела забруднення – вигрібні ями, надвірні туалети, гноєсховища та ін.;

•      не допускати миття транспорту та вигул тварин (птиці) поблизу криниці;

•      в разі необхідності будівництва вигрібної ями чи надвірного туалету, відступити на максимально можливу відстань від криниці не менше 20 м, (не забудьте узгодити місце розташування вигрібу із мешканцями сусіднього домоволодіння, в разі відсутності можливості дотримання нормативної відстані до їх будинку - 20 м), а також забезпечити водонепроникність стінок та дна вигрібу.

Дотримання таких простих порад допоможе вам та вашим рідним  уникнути захворювань, пов’язаних із вживанням неякісної питної води!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь